Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 30 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Eten én drinken bij warm weer: wat werkt goed en wat niet?

Zijn we vaak geneigd om bij warm weer ons enkel tot salades en ijskoud water te wenden, er zijn genoeg andere – warmere! – landen die het geheel anders aanpakken. Omdat iedereen zich op een warme dag wel ‘s afvraagt wat te eten, hebben we hier alle fabels en feiten even voor je op een rij gezet. Laat die zomerse dagen maar weer komen!

Eerst de feiten op een rij over wat warmte met een lichaam doet: het vraagt veel. Wat zich dan weer uit in veel zweten, weinig trek hebben en je vaak wat minder energiek voelen.

Nou zijn er een paar fabels die logischerwijs ontstaan, maar die we toch even willen ontkrachten. Oftewel: eten en drinken bij warm weer, de do’s en don’ts.

Culy’s weekmenu: 7x eten met warm weer

Zelf wontons maken voor pittige wontonsoep
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Eten en drinken bij warm weer – wat werkt niet?

Zouter eten

Je zou denken: je zweet, dus verliest zout wat weer aangevuld moet worden. Niks is minder waar: voor een zouttekort moet je écht een hele hoop moeite doen. Dat ene plakje kaas wat je normaal gesproken toch al at, trekt de boel alweer wat rechter namelijk.

Veel proteïne

Ook best logisch als je er over nadenkt: proteïne laat je lichaam werken. Het kost namelijk meer werk om dit af te breken dan lichtere opties. En het gevolg ervan: je lichaam warmt op. Dus komt de hitte eraan: bewaar die eiersalade of dat stuk vlees dan even voor een koelere dag.

Koolzuur drinken

Deze komt met een kleine sidenote. Want ja, drinken is belangrijk tijdens een warme dag om je vochtgehalte op peil te houden. En dat kan ook met frisdrank of water met prik. Maar – zo lezen we in de Volkskrant – je hersenen houden dit peil in de gaten en wekken een dorstprikkel op wanneer de boel keldert. En laat koolzuur nu net die receptoren afleiden. Het gevolg: je hersenen geven eerder aan dat je geen dorst meer hebt.

gazpacho cantaloupe
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Eten en drinken bij warm weer – wat werkt wel?

Door naar de acties die we wél kunnen ondernemen. Naast genoeg vocht drinken dus.

Eten met hoog vochtgehalte

Een inkoppertje maar we noemen ‘m toch: mocht je nou niet genoeg drinken, dan kun je ook een gedeelte via jet eten binnenkrijgen. Denk aan producten als watermeloen, komkommer en spinazie. Maar ook soepen zijn natuurlijk ideaal. Word je al loom bij het denken aan een dampende kom soep? Ga dan bijvoorbeeld voor een koude gazpacho.

Pittig eten

Pittig eten is de norm in warme landen als Mexico of Indonesië. En dat klinkt in eerste instantie misschien niet heel logisch, aangezien je het al warm krijgt wanneer ja aan hete pepers denkt. Maar dat is het toch echt wel. Zo lezen we op Nu.nl het volgende: “Een pittige curry als avondmaaltijd klinkt misschien wat raar, maar in veel tropische landen is dat heel normaal”, aldus slaapexpert Winni Hofman van Somnio. “Door pittig eten ga je zweten, en daardoor koelt je lichaam af.” Kom maar hier met die sambal dus.

Salades

Eigenlijk een vervolg op het vorige punt: salades werken niet alleen aanlokkelijk omdat ze koud kunnen zijn, maar ook omdat de meeste ingrediënten veelal uit water bestaan. Bekijk hier onze zomerproof exemplaren.

Warme dranken en soepen

Er zullen genoeg mensen niet heel blij opkijken wanneer je een dampende noedelsoep serveert met een kop thee, terwijl je wegzweet onder een parasol in 38 graden. Toch kun je het maar beter verorberen. Waarom? Het is net als met koud douchen tijdens warm weer of – helaas maar waar – dat ene raketje uit de vriezer: het voelt even heerlijk, maar je lichaam moet daarna weer harder werken om op temperatuur te komen. Wat meer warmte creëert dus.

Koffie

Te verrassend om niet te noemen: er wordt vaak gezegd dat koffie vocht onttrekt, maar in de hitte kun je prima je gang gaan met meerdere koppen per dag – mocht je daar zin in hebben. Een koffie-rijke start van de dag draagt zelfs bij aan een goede vochtbalans.

IJskoffie maken
Bron: Unsplash

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.