Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 29 okt 2025
Leestijd: 4 minuten

Met deze koekenpan bespaar je 50% op je gasverbruik en kook je bijna twee keer zo snel

Men neme twee studenten aan de TU Delft, een berg gerecycled aluminium en een snufje ruimtevaarttechniek. Voeg daar nog een vleugje persoonlijke kookfrustraties aan toe en je krijgt: een revolutionaire koekenpan.

Een pan voor het leven

Een goede pan heb je voor het leven – wordt er vaak gezegd. En dat is ook precies wat we willen als we tot de aanschaf van een pan gaan: een exemplaar vinden waarin je gerechten bereidt als een master en die flink lang meegaat. De beste pan die er te krijgen is, eigenlijk.

Als het een pan met anti-aanbaklaag betreft, zijn we zo nóg kritischer: de koekenpan moet PFAS-vrij zijn, maar je stukje zalm of spiegelei moet wél makkelijk uit de pan glijden. Maar wáár is die heilige graal – als het aankomt op koekenpannen – te vinden?

Enter de Effium-pan: een koekenpan die is bedacht door Surya Prakash (33) en Wytze de Vries (27). Deze slimme pan is zo ontworpen dat je tijdens het koken 50% minder gas verliest, en dus sneller en duurzamer kookt. Wat er aan dit idee ten grondslag lag? Curry.

Effium pan review / Beste koekenpan / koekenpan zonder pfas
Nancy van Batenburg voor Culy

Curry in a hurry

Surya studeerde werkbouwtuigkunde en thermodynamica aan de TU Delft en had een behoorlijke kookfrustratie: dat het bereiden van zijn favoriete studentenmaaltijd in de vorm van curry’s uren leek te duren. De student was al snel achter de oorzaak: door de gladde bodem van de pan ontsnapte er flink wat hete lucht.

Surya: “Ik praat over een serieuze hoeveelheid: maar liefst 80 procent van de hitte verdwijnt. Een pan heeft oppervlakte nodig om warmte effectief te absorberen en te behouden.” En ja: dan kan het wel even duren voordat je curry klaar is.

Sneller koken in de Effium-pan

Samen met industrieel ontwerper Wytze de Vries bedacht hij middels een mooi staaltje ruimtevaarttechnologie een koekenpan minus gladde bodem, maar met hittevinnen aan de onderkant. Die zuigen de warmte direct op waardoor de Effium-pan in een paar seconden op temperatuur is – sneller dan gietijzer of roestvrij staal.

De keramische koekenpan houdt de warmte ook gelijkmatiger over het hele oppervlak vast, wat het kookproces versnelt. Met andere woorden: curry’s – maar ook andere gerechten – zijn 35% sneller klaar.

Je kunt je dus wel voorstellen dat ingrediënten als steak of zalm ook veel rapper dichtschroeien en hun sappen beter behouden, dat sauzen sneller inkoken en dat je meer controle hebt over de hitte waarmee je werkt.

Effium pan review / Beste koekenpan / koekenpan zonder pfas
Nancy van Batenburg voor Culy

Is dit de beste koekenpan?

De Effium-pan wordt ook al veel gebruikt door chefs in de restaurantkeuken en dat is niet alleen omdat ‘ie pfas-vrij is. Inmiddels gebruiken wij de keramische koekenpan al een aantal maanden dagelijks voor al onze favoriete gerechten en recepten. Kip in dragonsaus kookt in een mum van tijd in (en je hebt dus niet eens maizena nodig om de saus te laten indikken). Eitjes glijden als boter uit de pan. Zalm en steak krijgt een knapperige korst houdt een juicy binnenkant. De pan is licht en dus handig in gebruik.

Is deze keukentool voor alles en iedereen geschikt? Nee, dat niet helemaal: hij kan niet op inductie. Ook moet je er rekening mee houden dat je altijd vetstof gebruikt in de pan: even een paar maiskolven laten schroeien zoals in een stalen pan geeft bijvoorbeeld zwarte plekken op de bodem die er moeilijk afgaan (tip: beetje baking soda met water 30 min laten intrekken en je wrijft het er echt zo af).

Ook kán het handvat warm worden tijdens het koken – daar moet je op bedacht zijn, al valt dat in de praktijk reuze mee (en er staat op: ‘hot fast’, dus vergeten kun je dat eigenlijk niet).

Effium pan review / Beste koekenpan / koekenpan zonder pfas
Nancy van Batenburg voor Culy

Niet weggooien

Of deze koekenpan bij je past, hangt dus af van dat soort factoren. Maar eerlijk? Als we zouden zitten te springen om een goede koekenpan, zouden we deze zo weer aanschaffen. Al hoeft dat waarschijnlijk niet eens, want als de laag slijt, kun je ‘m gewoon opnieuw laten coaten. Is dit dan toch die pan voor het leven?

Wanneer je koekenpan met anti-aanbaklaag vervangen moet worden of toe is aan een tweede leven, ontdek je hier:

Wanneer moet je een anti-aanbakpan vervangen?

> De Effium pan is er in twee formaten en is online te koop.

Meer over pannen:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎁

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.