Redactie
Redactie Inspiratie 15 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

Een must-try voor kaasliefhebbers: gerookte kaas

We kennen allemaal wel de plakjes rookkaas met donker randje uit de supermarkt, maar er is zoveel meer in de wereld van gerookte kaas. Wat dacht je bijvoorbeeld van gerookte Cheddar, Gruyère of zelfs burrata…?

Wij vertellen je er graag meer over, inclusief tips om het zelf te maken.

Koud of warm
Net als bij vlees en vis, kun je ook kaas koud of warm roken. Beide methodes geven de kaas de kenmerkende smaak en uiterlijk, maar het grote verschil zit in het al dan niet garen.

Logischerwijs wordt de kaas bij de eerste manier ‘koud’ gerookt, dat wil zeggen in een omgeving waar de temperatuur niet boven de 25-30 graden komt. Hierbij is het doel om de kaas te conserveren en er extra smaak aan te geven.

Bij het warme roken ligt de temperatuur tussen de 40 en 90 graden en wordt de kaas voor een deel of volledig gegaard. Daarbij is de kans dat de kaas smelt groot.

Naast het daadwerkelijk roken, wordt tegenwoordig in veel gevallen een rookaroma toegevoegd wat ook zorgt voor de kenmerkende smaak, maar veel goedkoper is. Dit wordt meestal bij de goedkopere kaassoorten gedaan en is te herkennen aan de korst die hierbij een stuk donkerder (vaak zelfs donkerbruin) uitvalt. De rookkaas uit de supermarkt wordt bijna altijd kunstmatig op smaak gebracht.

Verschillende soorten
In principe kun je elke kaas roken. Of het nu gaat om een stuk Hollandse graskaas, Gruyère, Cheddar of mozzarella. In Italië is scamorza affumicata razend populair. Deze kaas wordt van koemelk gemaakt en is vrij stevig van structuur waardoor hij ideaal is om te raspen en heerlijk smelt.

Als je zelf kaas wilt roken, raden we je wel aan om rekening te houden met de oorspronkelijke smaak van de kaas. Als deze namelijk al vrij heftig is van zichzelf (bijvoorbeeld bij schimmelkaas), kan het zijn dat de rooksmaak minder goed naar voren komt. Daarbij is het verstandig om te gaan voor de koude bereiding, omdat je hierdoor wel de smaak krijgt, maar de kaas niet smelt.

Gerookte kaas in recepten
Heb je een stuk scamorza of een andere heerlijke gerookte kaas weten te bemachtigen? Serveer het dan in stukjes gesneden tijdens de borrel of verwerk het in een gerecht.

Zoals we eerder al schreven is het ideaal om te raspen of door warme gerechten. Strooi het bijvoorbeeld over pasta, verwerk het in plakjes in een lasagne of top er een hartige taart mee.

Wil je de kaas liever niet verwarmen? Meng de kaas dan in kleine blokjes door een salade of nog beter: gebruik het in plaats van Parmezaanse kaas door een caesar salade. Yum!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.