Redactie
Redactie Inspiratie 27 jan 2016
Leestijd: 1 minuut

Zo maak je dulce de leche (caramelpasta)

Is een gerecht voor jou nooit zoet genoeg? Dan is dulce de leche écht iets voor jou.

Dulce de leche is een Zuid-Amerikaanse caramelpasta gemaakt van gezoete gecondenseerde melk. Het is ontzettend makkelijk om te maken en luistert ook minder nauw dan caramel(saus).

In feite kun je de pasta overal voor gebruiken. Over ijs, op een taart, met chocolade, door yoghurt en ga zo maar door. Ook is het heerlijk op een koekje, cake of ander dessert.

Aan de slag!

Pel het etiket van 1 blikje gecondenseerde melk en vul een pan met kokend water. Leg hierin het blikje en zorg ervoor dat deze ten minste vijf centimeter onder water ligt.

Kook gedurende tweeënhalf uur en zorg dat het blikje onder water blijft. Vul eventueel aan met kokend water wanneer nodig, want anders ontstaat er een kans dat het ontploft. Laat het blikje in het water afkoelen en daarna is de dulce de leche klaar voor gebruik. Bewaar goed afgesloten nog één à twee weken in de koelkast.

Tip: je kunt het ook in de oven maken. Kijk hier of hier voor een recept.

Dulce de leche
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy

Lactosevrije dulce de leche

De meeste blikjes bevatten gezoete gecondenseerde koemelk. Maar wat als je nu vegan eet of lactose mijdt? Ga dan voor gezoete gecondenseerde kokosmelk.

Wij vonden onderstaand blikje gewoon bij Albert Heijn (naast de ‘gewone’ gecondenseerde melk) en vonden de smaak zelfs lekkerder dan de traditionele variant. Een aanrader om een keer te proberen!

Gecondenseerde melk
Culy.nl

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.