Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 13 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Culy blendt rosé samen met HEMA (en leert alles over deze roze wijn)

Waar de rosé ooit een minder populaire wijn was, is ’ie tegenwoordig weer helemaal hip. Toegegeven: het staat ook gewoon erg leuk om van een roze drankje te kunnen nippen en al helemáál bij warm weer. Tijdens een rosé tasting en blending bij HEMA leerden wij alle geheimen over het drankje en stelden we een eigen rosé (!) samen die binnenkort in de winkel ligt!

Vrijdagmiddag, 14u. HEMA nodigt ons uit op haar hoofdkantoor om samen met twintig klanten een nieuwe roséwijn te blenden. Onder begeleiding van Harold Hamersma (jep, dé Grote Hamersma) worden we bijgestaan in het wijnproefproces. Nee, het wordt geen tipsy voorprogramma van de vrijmibo; de wijnen worden ernstig geproefd en daarna weer uitgespuugd in emmers. Zo gaat dat kennelijk, bij professionals in het vak.

Mo Barends

 

De waarheid achter rosé

Wist je dat de kleur van rosé geen enkele invloed heeft op de smaak? En dat rosé al in het leven geroepen werd nog voordat de rode wijn bestond?

Je leest het goed: rosé is dus geen kwestie van rode en witte wijn mengen. “In een ver verleden poogden wijnmakers een donkerrode wijn te creëren. Ze kwamen toen niet verder dan een troebelroze wijnvariant, en dit is hoe rosé is ontstaan”, vertelt Harold Hamersma. Inmiddels zijn er natuurlijk wel technieken om rode wijn te creëren, maar wat zijn wij blij dat het roze ‘probeersel’ vandaag nog steeds in de rekken ligt.

Rosé proeven

Terug naar het proeven. We hebben een druk middagprogramma waarin we zes rosé-stalen proeven en beoordelen op looks, geur en smaak: “de geur en het uitzicht van een wijn zijn verantwoordelijk voor bijna 50% van de smaakbeleving”, wordt ons uitgelegd. “Neem deze aspecten zeker ernstig tijdens je beoordeling”.

Zodra alle stalen beoordeeld zijn, worden we uitgedaagd om een blend van twee of meerdere wijnen voor te stellen. Een professionele blender realiseert voor ons zes blends, tot op de millimeter afgemeten in maatbekers. Alweer is het aan ons om de blends te ruiken, proeven en te evalueren op hun looks. Het is de eerste keer in Nederland dat zo’n blending evenement plaatsvindt. Wij zijn fan!

Mo Barends

 

Juntos it is

Wat bleek? Een combinatie van je favoriete stalen leidt niet perse tot een lekkere wijn. “Wijnblending is een complex proces. Je kunt ervan overtuigd zijn dat je favoriete stalen lekker zullen blenden samen, maar dit kan wel eens mooi tegenvallen. Een wijnstaal moet je bekijken als een kind in volle ontwikkeling. Het is altijd moeilijk te voorspellen hoe het zich later zal gedragen”.

Nou goed, uiteindelijk zijn we het eens over de drie lekkerste blends waar we nog een laatste keer punten aan toekennen. Het wordt een spannende puntentelling, maar gelukkig kwam al snel een duidelijke winnaar naar voren. De rosé die we samenstelden is een kanjer van een Spaanse wijn waarin iedereen zich kan vinden.

De rosé is gedoopt tot Juntos, het Spaanse woord voor ‘samen’. Het samen blenden én samen uitkiezen van het wijnetiket was een fijne ervaring waarmee HEMA de smaak van de klant helemaal op de eerste plaats zet. Ben jij benieuwd naar deze nieuwe rosé blend? In april vind je de wijn in de rekken bij HEMA.

‘Cause wine that is pink in color makes us all happy, no? 

Meer over wijn

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.