Redactie
Redactie Drinken 11 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Punch is hot! (en zo maak je het zelf)

We kennen allemaal het beeld van punch uit de Amerikaanse films: een grote kom gevuld met wijn, stukjes fruit en eventueel nog een scheutje likeur waar studenten zich te goed aan doen. Sinds kort is de punch ook in ons kleine kikkerlandje hot en wij vertellen je hoe je het zelf thuis maakt. 

In Nederland begon het bij The Duchess, maar steeds meer (cocktail)bars zetten punch op de kaart. Of het nu wordt geserveerd in een grote plastic kom, glazen pitchers of in sjieke theekopjes, punch is hot!

In de traditionele punch (in Nederland onterecht vaak bowl genoemd, hierin zit namelijk geen alcohol) gaat een mix van het liefst een tikje zoete wijn (rood, wit of rosé), wodka, extra likeur naar smaak (bijvoorbeeld sinaasappel- of frambozenlikeur) en een flinke lading fruit. Eigenlijk lijkt het sprekend op sangria, maar is het door de toevoeging van de wodka net even anders.

Revival of the punch

Inmiddels is het beeld van bakken gevuld met de drank met blikfruit flink verouderd, en zien we steeds meer creatieve varianten. Zo is de kom allang achterhaald (een pitcher of karaf staat niet alleen leuker, het schenkt ook veel makkelijker), worden de meest bijzondere likeurtjes uit de drankkast getrokken en hebben ook kruiden en specerijen hun intrede gedaan.

Zie het liever als een soort revival van de punch, die in plaats van door jonge studenten wordt gezopen, nu in de meest sjieke etablissementen wordt genipt.

Zelf aan de slag

Eigenlijk is punch het ideale drankje voor een feestje. Het is namelijk net zo makkelijk als sangria en je kunt van tevoren een enorme batch klaar zetten. Gebruik hiervoor ingrediënten die jij lekker vindt en overdrijf het vooral niet, want less is more. De wijn haal je gewoon bij de super en de wodka moet lekker zijn, maar hoeft niet bij de beste te horen.

Wat betreft de likeur kun je die prima aanpassen aan wat je nog in huis hebt en het fruit koop je in het seizoen. Denk bijvoorbeeld aan appel, mango, sinaasappel en bosbessen (eventueel uit de vriezer). De hoeveelheden staan allesbehalve vast, dus proef net zolang tot je de juiste verhouding hebt, maar nog niet aangeschoten bent.

In een artikel van Harpers Bazaar (€) geeft Esmee Langereis een handige tip: “Als je het in stijl wilt doen, dan vervang je vlak voor aanvang van het feest het geweekte fruit voor een verse lading. Doe je dat niet, dan kan het zijn dat je punch de hele avond onaangeroerd blijft, en je voor niets je vis hebt vrijgelaten.”

Serveer de punch in een mooie kan en schenk vervolgens in de mooiste kopjes of glazen die je hebt. Dit kunnen mooie simpele whiskeyglazen zijn, maar ook schattige theekopjes of juist extravagante cocktailglazen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.