Redactie
Redactie Drinken 31 aug 2014
Leestijd: 3 minuten

Mr. Vino’s top-10 van zijn favoriete betaalbare wijnen

Ik geef jullie graag mijn top-10 van favoriete betaalbare wijnen (max. € 12,50 per fles). Over smaak valt te twisten, maar dit is mijn persoonlijk lijstje.

1. Grüner Veltliner. Domäne Wachau, Federspiel Weissenkirch.  Fris wit met pit. Bij Gall&Gall voor een tientje.

2. Cave de Viré (Macon). Droog, fris, rond. Ik vond deze bij de HEMA voor zo’n € 8. Nadat ik eerst witte Viré in de plaatselijke Cave Coöperative had gedronken en gekocht.

3. Verdicchio dei Castelli de Jesi. Italiaans wit met een tinteltje en een klein zuurtje. Onder andere bij de Makro te koop voor rond de 4 euro. Als je deze hebt geproefd, koop je vanzelf een tweede doosje.

4. De druif Viognier, mijn favoriete witte druif, is onbetaalbaar geworden in de Noordelijke Rhône. Maar een typische, heerlijke Viognier (rond, aromatisch én je proeft ‘m nog lang na voor een witte wijn) vond ik bij Henri Bloem: Domaine Guy Moulinier voor € 8,50.

5. Côtes du Rhone. Voor mij een gebied waar lekkere, vollere rode wijnen worden gemaakt. Soms wat kruidig, soms best veel alcohol. Een gebied met grote verschillen in kwaliteit. Ben je bereid om wat meer uit te geven?  Kies dan een van mijn twee favorieten. De Vacqueras Prestige (via Vinebo.nl voor € 12,50) en de Gigondas St. Catherine van Gabriel Meffre die ik koop bij de Albert Heijn voor € 12,99. Voor bij de open haard of bij een stevige maaltijd. En om mij voor wakker te maken.

6. De druif Merlot. Ik schreef er al eerder over. Een allemansvriendje die bij veel gerechten én bij veel mensen past. Ik schenk dan vaak de Cono Sur uit Chili. Een terecht veel bekroonde wijn die te koop is bij de Mitra voor nog geen 6 euro.

7. Uiteraard mag een Italiaanse wijn niet in mijn lijstje ontbreken. Lastig kiezen als er zoveel mooie wijnen worden gemaakt. Rode wijnen uit Süd-Tirol hebben mijn hart veroverd (bv. van Elena Walch), maar zijn helaas niet onder de €12,50 te koop. Heerlijk om met vrienden te drinken is mijn nr. 7 op de lijst: de Barbera d’Asti Carbuné uit de Piemonte. Grapedistrict biedt deze aan voor 11 euro.

8. Beaujolais. Heb er al vaker over geschreven, maar drink je een echte Beaujolais, dan weet je waarom.  Als ik door mijn eigen geïmporteerde voorraadje heen ben (voornamelijk Chénas en Côtes de Brouilly), dan drink ik de Beaujolais Cuvée Traditionnelle van Domaine du Vissoux. Voor € 11,75 te koop bij Vinoblesse. Voor elke gelegenheid en iets gekoeld drinken s’il vous plait.

9. Omdat ik van afwisseling houd: een wijn met een geheel eigen geur en smaak. Niet voor dagelijks gebruik, maar als je er voor ‘in the mood’ bent: de enige echte Amerikaanse druif, de Zinfandel. Ik vond een zeer aangename bij de Mitra: de Guarly Head Old Vine Zinfandel. En voor € 10 ook een aangenaam prijsje.

10. Ik eindig met zoet. Mijn favoriete róde zoete wijn koop ik bij de Makro. De Elysium California Black Muscat. Een hele fles gaat boven het budget voor dit lijstje. Maar het halve flesje lukt zeker wel.

Santé.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.