Redactie
Redactie Drinken 26 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Mr. Vino zet de Cabernet Franc druif in het (voorjaars)zonnetje

Het voorjaar is in aantocht. Warme zomers zijn nog wat verder weg, maar de écht koude avonden achter ons. In wijntaal betekent dit dat de knisperende witte wijnen nog even moeten wachten en dat open haard wijnen hun zomerslaapje kunnen houden.

Aprilwijn

Nee er bestaat niet zoiets als een Aprilwijn (of deze moet gekocht worden op de eerste van die maand). Maar als april staat voor ontluikend voorjaar, kans op druilerig weer, hier en daar wat windstoten, maar ook kans op cabrio-dagen, dan is het tijd om een flesje wijn open te trekken van de Cabernet Franc druif.

Cabernet Franc

Ja, familie van de overbekende Cabernet Sauvignon. Sterker nog: één van de ouders. De andere ouder is de Sauvignon Blanc. De Cabernet Franc wordt vaak gebruikt als blend. Bijvoorbeeld in de Bordeaux om de wijnen daar meer fruitigheid te geven en zachtere tannines.

Maar deze druif is zo lekker als ie alleen optreedt. Zo claimt hij het alleenrecht in de Loirestreek van Frankrijk. Wijnen als Chinon en Bourgueil. In geur en smaak tref je aardbeien, zwarte bessen en frambozen aan, aangevuld met kruidigheid.

Geen allemansvriend

Het klinkt raar, maar een wijn puur gemaakt van deze druif heeft het aroma van vers potloodslijpsel. Als je je deze geur kunt herinneren dan snap je wat ik bedoel. In de smaak zit ook wat groens als in paprika en appel. En dat past weer perfect bij de maand april, toch?

Cabernet Franc moet je leren drinken. Qua smaak en geur wijkt deze wijn af van de meest gangbare smaak voor rode wijn die vol, rond of soepel is. En heb je je hart opengesteld voor deze wijn dan zal hij je niet makkelijk teleurstellen. Ook niet als hij afkomstig is uit Noord-Italië, Hongarije of zelfs Californië.

Ook heerlijk bij…

Cabernet Franc is een prima wijn voor bij de maaltijd (en ook voorbij de maaltijd). Mijn voorkeuren zijn: gegrilde gerechten (ook vis zoals zalm), veel vegetarische gerechten (vanwege het ‘groentje’ in de wijn), maar ook een heerlijk bereide boeuf stroganoff of tonijn.

En ligt er op het kaasplankje een plakkerige roodschimmelkaas van koemelk, zoals een Kernhem…? Dan komt deze wijn absoluut tot zijn recht.

Waar te koop?

Zoals gezegd: de Cabernet Franc wordt vaak gebruikt als blend (met name voelt ie zich thuis bij zijn ‘zoon’ Cabernet Sauvignon). Maar probeer deze druif puur zoals in een Chinon (Loirestreek), bijvoorbeeld te koop voor € 10,95 bij tonovermars.nl.

Ook in Noord-Italië (Friuli) tref je Cabernet Franc aan. Dichterbij te koop bij Gall & Gall zoals de Villa Locatelli voor € 9,50.
Als blend alom verkrijgbaar maar solitair is het zoeken bij slijter of op internet. Ook leuk, toch?

Santé!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.