Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 26 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

De beste plekken ter wereld om naartoe te gaan als kaasfreak

Wij hebben Goudse kaas en Edammer kaas (en daar zijn we trots op!), maar als kaasfreak kom je ook buiten de landgrenzen ruim aan je trekken.

Van het Engelse dorpje Cheddar reizen we via het Spaanse Asturië door naar het Zwitserse Gruyères om te ontdekken: wat zijn de beste landen om naartoe te gaan als je dol bent op kaas?

Frankrijk

Streek: Normandië en de Alpen

Normandië heeft veel te bieden op culinair gebied. En kazen genoeg: Camembert, Brie, Gruyère. Maar ook Pont l’Évêque, Livarot, Neufchâtel en Pont-l’Evêque. Deze Normandische kazen hebben een keurmerk: AOC (Appelation d’Origine Contrôlée) en mogen alleen met melk uit dat gebied worden gemaakt.

De Franse Alpen staan bekend om andere soorten kazen: Reblochon, Beaufort, Abondance, Bleu de Sassenage en Tomme de Savoie. Maar eigenlijk kun je in heel Frankrijk – net als in Nederland – fantástische kazen eten.

kazen camembert

Italië

Streek: Emilia Romagna

Emilia Romagna is de geboortestreek van Parmigiano Reggiano, oftewel Parmezaanse kaas. Ongeveer acht eeuwen geleden werd de goddelijke rauwmelkse kaas hier uitgevonden. En sindsdien raspen we ‘m kwistig over de lasagna, pasta, salade en ach, who are we kidding: óveral gaat Parmezaanse kaas overheen.

Tip voor de grootste Parmezaan-fans: in Soragna (Parma) staat het museum van de Parmezaanse kaas. Een must-visit.

Parmezaanse kaas

Spanje

Streek: La Mancha en Asturië

Je kunt geen tapasrestaurant bezoeken zonder volgestopt te worden met Manchego. Deze licht pikante, zoutige schapenkaas is afkomstig uit La Mancha. Die streek ligt ten zuiden van Madrid.

De streek Asturië wordt op haar beurt “El Pais de los Quesos” genoemd, wat (voor zover ons Spaans reikt) zoiets betekent als het land van de kaas. Dit ontzettend mooie, bergachtige natuurgebied bracht Cabrales voort: een Spaanse, blauwgeaderde kaas van koemelk. Soms gemengd met schapenmelk en geitenmelk. Cabrales is officieel afkomstig uit de gelijknamige gemeente.

manchego

Canada

Streek: Quebec
Je zou er misschien niet zo snel aan denken maar Quebec stikt van de ambachtelijke kaasmakers en maakt een paar van de beste kazen ter wereld. Kazen van koemelk, schapenmelk, geitenmelk en buffelmelk; you name it, zij maken het.

Le Petit Cendré is een voorbeeldje van zo’n Canadese kaas: een 2 tot 4 weken gerijpte geitenkaas met een korstje van as van dennenbomen. Alle ambachtelijke kaasmakers uit de streek staan op de website van Plaisirs Gourmets.

geitenkaas quebec

Engeland

Stad: Cheddar

Het is echt waar: er is een dorp in Engeland dat Cheddar heet. Want dáár komt de enige echte Cheddar vandaan. De pittige, harde kaas wordt tegenwoordig over de hele wereld geproduceerd, maar de smaak en kwaliteit daarvan verschillen vaak sterk van de originele Engelse Cheddar. De Keuringsdienst van Waarde maakte er ooit een aflevering over die het kijken waard is.

Nog beter: bezoek het schattige plaatsje in het zuidwesten van Engeland een keer zelf.

Cheddar

Zwitserland

Stad: Gruyères

Zwitserse kaas is wereldberoemd, Gruyère in het bijzonder. Deze ontzettende smeltkaas kom je tegen in allerlei gerechten, van aardappelgratin tot aan kaasfondue en van croque monsieur tot aan gegratineerde uiensoep. Het gelijknamige stadje is niet alleen een walhalla voor Gruyère-fans, maar ook nog eens beeldschoon.

Griekenland

Streek: West-Thracië, Macedonië, Epirus, Thessalië, Centraal-Griekenland, de Peloponnesos en de prefectuur van Lesbos

Zeg je de Griekse keuken, dan zeg je feta! Deze witte kaas, die meestal in vierkante plakken verkrijgbaar is, wordt gemaakt van schapenmelk, soms aangevuld met geitenmelk.
Alleen kaas die in eerdergenoemde streken wordt gemaakt op traditionele wijze, mag de naam feta dragen. Dat staat zwart op wit in een officieus Feta-besluit (geen grapje). Het zijn vaak schaapsherders die die feta maken.

feta kaas

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.