Redactie
Redactie Drinken 26 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Mr. Vino vertelt: alles over Ribera del Duero wijn

Ribera del Duero. Wat een heerlijke naam om uit te spreken, toch? Maar belangrijker is het feit dat in deze Spaanse wijnstreek prima wijnen worden gemaakt. Om zo ‘s avonds te drinken of bij heerlijke gerechten. Lees verder en gegarandeerd dat je aan eind van dit artikel naar supermarkt, slijter of internet holt.

Ribera del DueroOorsprong

Letterlijk betekent Ribera del Duero: oever aan de Duero (rivier in Noord-Spanje). En waarom komen hier prima, volle wijnen vandaan? Vanwege de ligging. In het hart van Noord-Spanje zo’n 120 kilometer boven Madrid.

Op een hoogte van tussen de 750 en 1000 meter is het gebied gezegend met hete zomers en koude winters. En door deze verschillen (en de grote verschillen tussen dag en nacht) ontwikkelen de druiven volle en complexe aroma’s. En dat proef je.

De druif

De belangrijkste druif uit deze wijnstreek is de Tempranillo (uiteraard ook bekend van de Rioja). Hier wordt -ie Tinto Fino of Tinta del Pais genoemd.

In de meeste wijnen van Ribera del Duero komt alleen deze druif voor. Maar soms vermengd met andere bekende druiven als Cabernet Sauvignon, Merlot en Malbec. Door het blenden én de grote verscheidenheid aan grondsoorten zijn er smaakverschillen. En dan hebben we het nog niet over de invloed van de wijnboer gehad.

Ribera del Duero

De smaken

Als het goed is, verraadt het etiket de smaak die je mag verwachten. En de smaak is weer van belang om het juiste gerecht te kiezen of welke avond het verdient om een bepaalde fles open te maken. Een handig overzichtje:

Tinto Joven. De jongste rode wijn uit dit gebied. Heeft geen houten vat gezien, laat staan geroken en wordt gebotteld en verkocht enkele maanden na de oogst. Is dus jong en best wel fruitig (framboosachtig), maar heeft wel wat tannine: wat stroef en plakt wat op de tanden.

Eetcombi’s: rosé gebraden lamskoteletjes; kip met wokgroenten of paella.

Culy lijn

Tinto Crianza. Is minimaal 12 maanden opgesloten geweest in eikenhouten vaten. Maar eenmaal bevrijd uit die situatie geeft Crianza intens geurende wijnen (vanille) die rond en mondvullend zijn.

Eetcombi’s: gegrild vlees; gerechten met zachte specerijen als kruidnagel, knoflook en komijn. Om te proberen: gegrilde tarbot of zwaardvis.

Culy lijn

Tinto Reserva. Heeft nog wat meer tijd doorgebracht in zijn eiken bedje. En dat ruik je (leer, aroma’s van balsamico) en dat proef je (krachtig, vol, blijft lang hangen).

Eetcombi’s: stoofschotels uiteraard; of heerlijk gegaarde runderwangen. Het vanille van de wijn past daar uitstekend bij. Ook maisgerechten (bijvoorbeeld nachos) kunnen prima vanwege de volle, ronde smaak.

Culy lijn

Tinto Gran Reserva. De doornroosje onder de Ribera del Duero wijnen. Heeft minimaal 5 jaar gerust (eerst in het vat en daarna in de fles), voordat ie verkocht kan worden. Resultaat: intense kleur, intense geur (geroosterd, kruidig), intense smaak (zonder echt log of zwaar te zijn).

Eetcombi’s: gerechten met chorizo en qua groenten zou ik gaan voor wat zoetig smakende groenten (zoals biet en wortels).

Ribera del Duero

Kleur

Dit gebied kent bijna uitsluitend rode wijnen. In vele kleurnuances, dat wel. Maar ik zei bijna….er is namelijk ook rosé, oftewel Rosado. Is wat steviger dan de gemiddelde rosé, maar wel fris en fruitig. Als je erbij wilt eten zou ik gaan voor tapas en Aziatische gerechten (waaronder sushi).

Dus voor een herfstige avond of bij een min of meer stevige maaltijd: een wijn uit de Ribera del Duero is altijd passend.
Dus nu hollend naar de slijter (bv. bij Henri Bloem de Avaniel Tinto 2016 voor € 5,75), supermarkt (bv. Pro­tos Ro­ble voor € 9,99 bij Albert Heijn of de Reserva voor € 21,99) of internet (bijvoorbeeld via www.spanjewijn.nl de Protos Gran Reserva 2011 voor ruim 41 euro, maar dan heb je een wijn die je nooit meer vergeet)..

Santé.

Ribera del Duero

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.