Redactie
Redactie Drinken 7 sep 2012
Leestijd: 3 minuten

Mr. Vino houdt het vakantiegevoel vast met buitenlandse gerechten én wijnen

Met Mr. Vino heeft Culy een eigen wijnkenner in huis. Regelmatig zal hij jullie verblijden met de laatste trends op wijngebied, geeft hij tips & trucs hoe wijn te drinken én te combineren met gerechten. 

Het normale leven is weer begonnen. De vakantie was ongetwijfeld dik verdiend, maar het ‘voordeel’ van weggaan is weer heerlijk thuiskomen. Foto’s kijken, ritme zoeken en misschien al plannen maken voor de volgende vakantie. Zeker zo leuk is het vakantiegevoel nog even vasthouden met lekker eten en drinken.

Want wat was die Moussaka lekker op dat terrasje op Kreta; en die heerlijke Osso Buco was wel erg mals in dat romantisch restaurantje in Siena. Die verse vis was echt vers in… hoe heette dat vissersdorpje ook al weer in Spanje?

Waarom smaakt de lokale wijn op vakantie toch zoveel lekkerder dan de fles die ik ter plekke kocht voor thuis? Over de psychologie daarachter ga ik het (nog) niet hebben. Wel over nog even het vakantiegevoel vasthouden met heerlijke gerechten en heerlijke wijnen voor gewoon thuis.

Kokkerel bijvoorbeeld de Griekse ovenschotel moussaka (met lamsgehakt en aubergines). Een stevige schotel die vraagt om een ferme rode wijn. Kies je voor een Griekse wijn. Probeer dan eens, van Domaine Zacharioudakis, de Kodix Red Kreta. Maar er zijn natuurlijk vele andere keuzes te maken. Ik zou gaan voor een wijn met een blend van de druiven Cabernet Sauvignon en Merlot.

Ook zo genoten van de té kleine portie baklava? Gewoon thuis maken en snoepen maar. Vraagt om een echt zoete, bij voorkeur, witte wijn. Is de wijn niet zoet genoeg dan zorgt de zoete Baklava ervoor dat de wijn wat zurig overkomt. Suggesties: een witte Samos van de muscatdruif of voor nog meer vakantiegevoel: een Portugees en wel de Moscatel de Setúbal.

Horen de vakantieherinneringen bij Spanje? Componeer een smaakvolle paella. Vanwege de vele verschillende ingrediënten en best wel volle smaak, past een wat stevige Spaanse rosé het best (ik zou zeggen uit La Mancha van de druif Tempranillo). Onbeperkt tapas eten is wellicht slecht voor de lijn, maar niets houdt je tegen om gamba’s in kruidenolie te maken, of/en gevulde champignons met geitenkaas, of/en een spinazie-kaastortilla, of/en….. Dit vraagt om een frisse rosé of (staat in menig voorraadkast) een glas sherry (wel een droge zoals een Fino, om de fijne smaak van de tapas te behouden).

Niets gaat boven het slentergevoel dat je overkomt op een typisch Frans marktje. Met lokale, eerlijke producten. Proef je nog de echte smaak van de biologische kip (zonder plof) met geraspte Comté? Ongewoon lekker met een heerlijk glas fruitige, niet te volle rode wijn (denk aan de zachte smaak van de kip). Bijvoorbeeld van de Merlot druif en dan is er keuze te over. Kan uit Frankrijk, maar droom je wel eens van Zuid-Afrika, dan kan een mooi glas Stellenbosch de geest prikkelen. De markt biedt ook alle lekkers voor een gezonde salade Nicoise. Oorspronkelijk uit Nice afkomstig maar in vele varianten te maken. Hoe voller de smaak van jouw variant is, des te voller de wijn moet zijn (met voorkeur voor een witte).

Tja, en bij een vakantiegevoel hoort absoluut Italië. Bella Italia in alle opzichten. Met pasta’s in vele smaken. Zoals met zwaardvis met tomaat-basilicumsalsa. Een fris gerecht met voorkeur voor een wat drogere (en zeker geen volle, ronde) wijn. Om het mondgevoel van het gerecht en de wijn mooi aan te laten sluiten. Mag wit zijn, maar ook rood. Suggesties: een Orvieto Classico (wit), of een Bardolino Falasco (rood).

Wat je ook gaat koken en wat je ook gaat drinken: laaf je ongegeneerd aan het beleefde vakantiegevoel. Santé.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.