Redactie
Redactie Inspiratie 8 sep 2012
Leestijd: 2 minuten

Culy Italia: prachtige pastiglie

Een nieuwe rubriek op Culy: Culy Italia. Hiervoor schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert, blogger van Ciao Tutti en redacteur van De Smaak van Italië, haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips. 

Welke Italiëliefhebber kent ze niet, de kleine, prachtig versierde doosjes met snoepjes die elke toonbank kleur geven? De Pastiglie Leone, de pastilles van Leone, zijn naast de Parmezaanse kaas de Chiantiwijn en de buffelmozzarella minstens zo tekenend voor het land van la dolce vita.

Het merk Leone bestaat namelijk al langer dan Italië zelf! Al in 1857 werden de eerste Leone-pastilles geproduceerd. Daarmee zijn deze snoepjes de oudste in Italië. De geschiedenis van Leone is onlosmakelijk verbonden met die van Turijn, maar de snoepjes werden voor het allereerst gemaakt in Alba. Hier creëerde de oprichter van Leone, Luigi Leone, zijn eerste pastilles. Hoewel de snoepjes in de smaak vielen bij de koninklijke familie en andere hooggeplaatste personen, had Luigi Leone nooit kunnen vermoeden dat zijn snoepjes zo’n enorme groei zouden doormaken.

Pastiglie-Leone-door-de-jaren-heen

Ambitieus was Luigi Leone echter wel. In 1880 besluit hij de winkel in Alba te sluiten en naar Turijn te verhuizen. Hier opent hij zijn snoepwinkel aan de Corso del Re (Weg van de Koning – what’s in a name?). Turijn was echter net hoofdstad af en de stad verkeerde in een soort identiteitscrisis. Turijn had dringend behoefte aan een uithangbord, aan iets om de schouders onder te zetten en trots op te zijn.

Langzamerhand ontwikkelde de stad zich als een paradijs voor zoetekauwen. Goede, vaak zoete, smaak werd heer en meester in Turijn. Leone profiteerde hiervan en breidde zijn bedrijf steeds verder uit. De pastilles rolden aan de lopende band in de karakteristieke doosjes.

Pastiglie-Leone-1024x298

Het geheim van dit succes is waarschijnlijk het recept, dat al meer dan 150 jaar hetzelfde is. De werknemers – die er meestal al tientallen jaren werken – geven de tradities door aan hun kinderen. Nog steeds worden de beste ingrediënten van over de hele wereld gebruikt voor de unieke pastilles. En ook de verpakking is niet veel veranderd.

Gelukkig voor de Leone-fans worden er regelmatig nieuwe smaken op de markt gebracht. Zo heb je altijd iets om naar uit te kijken en kun je voor een habbekrats een origineel echt Italiaans souvenir meenemen voor de thuisblijvers!

Tip!
Voor de echte fans is een bezoek aan de Leone-winkel een aanrader. Je vindt deze winkel, met de naam La Bocca del Leone (‘De Mond van de Leeuw’), aan de Via Italia 48 in Collegno (Turijn). De winkel is open van dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 19.00 uur.

doosjes-Pastiglie-Leone

Vanaf Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks een Italiaanse culinaire tip, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.