Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 10 mei 2022
Leestijd: 5 minuten

Van limoncello tot arancello: de lekkerste ‘cello’s’ op een rijtje

De zomer komt eraan, tijd om je te verdiepen in wat jouw nieuwe ‘borreltje’ na de BBQ wordt. Een digestief doet – volgens de wijze Italianen – veel goeds voor je spijsvertering. En zeg nou zelf: is er ooit een excuus om géén klein glaasje na de maaltijd te nemen? Culy zet een aantal bijzondere  ‘cello’s’ voor je op een rijtje en we beloven dat er geen strijkinstrumenten aan te pas komen. Al klinken de namen ons wel als muziek in de oren.

Limoncello: altijd goed

Moeten we de limoncello überhaupt nog introduceren? Het felgele, soms bijna groenige drankje gemaakt van de flinterdunne schillen van de grote gele citroenen uit Sorrento (Italië). Limoncello is gewoon altijd een goed idee. Fris, zoet en uiteraard een beetje zuur maakt dat deze dorstlesser dé verfrissing is op jouw zwoele zomeravond.

Tip: maak de limoncello iets minder heftig door er een Limoncello Spritz van te maken. Leng hierbij een deel limoncello aan met 2 of 3 delen prosecco en eventueel een scheut spa rood. Of tover een tongstrelende scroppino op tafel: een deel limoncello, twee delen prosecco, twee bollen citroensorbetijs en blenden maar. 

Wist je dat de beste (!) limoncello van de wereld ‘gewoon’ uit Groningen komt? Vind hier jouw verkooppunt van de Drunken Monkey limoncello. Alleen de naam belooft al veel goeds.

Limoncello met vijgen

We kunnen ons ook goed voorstellen dat je wel eens zin hebt in iets nieuws. Dat komt goed uit! De limoncello van Animali Speciali wordt namelijk verrijkt met vijgen. Niet alleen dát is een goed idee, ook doneren ze een deel van hun winst aan diverse goede doelen. Deze goede doelen zetten zich stuk voor stuk in voor de bescherming van bedreigde dieren, de gibbon in dit geval. Jij blij, zij blij, gibbons blij. Je koopt ‘m hier.

Arancello: een zoete, frisse sinaasappellikeur

Over op de appeltjes van oranje. Arancello, Orangecello of Orancello lijkt misschien een hippe oranjebitter, maar is zoveel meer dan dat. Het is een zoete, frisse maar ook ietwat bittere sinaasappellikeur. Net als bij limoncello worden de kleur en smaak getrokken uit de schil van de sinaasappel. Hierna worden de sinaasappelschillen “op fles” gezet met pure alcohol.

Een paar maanden en veel geschud verder trakteer je jezelf dan op een glaasje oranje goud. Of, lekker makkelijk, koop een flesje in de winkel. Bijvoorbeeld bij De Jongens van Oud West uit Oosterhout, en leg hem alvast koud in je vriezer.

Een andere bijzondere variant vind je bij de mannen van Dik en Schil. Zij maken hun Orangecello enkel en alleen van overgebleven sinaasappelschillen uit de horeca. Een duurzame neut dus. 

Orancello
Bron: De Jongens van Oud West

Mandarinello: zachte mandarijnenlikeur

We blijven nog even in citrussferen, want ook mandarijnenschillen doen het goed op ‘sterk water.’ Mandarinello wordt volgens strikte regels gemaakt van de flinterdunne schillen van Zuid Italiaanse mandarijnen.

Maar, regels zijn er toch om af en toe eens buiten de lijntjes te kleuren. Steeds vaker wordt de mandarinello (of mandarinetto, het broertje dat iets minder alcohol bevat) gemaakt met ‘gewone’ biologische mandarijnen. En ach, dat proeft waarschijnlijk alleen de échte Zuid Italiaanse nonno.

De smaak van het drankje is – net als bij de arancello – citrusachtig, maar toch is de mandarinello een stuk zachter en milder. Zin om mandarinello te proeven? Je koopt hem hier bij DiGusti.

Meloncello: oranje meloenlikeur 

Tussen al die heerlijke vruchten kan de meloen natuurlijk niet ontbreken. Anders dan bij de citrusvruchten wordt bij meloncello de likeur niet van de meloenschil gemaakt, maar van het vruchtvlees van de cantaloupe meloen.

Het vruchtvlees wordt tot de laatste druppel uitgeperst en met 96% alcohol en siroop vermengd. En dan begint het lange wachten. Of niet! Je kunt meloncello namelijk ook online bestellen. Onder andere bij Dolce Cilento, waar ze nog een aantal andere ‘cello’s’ maken zoals een watermeloncello!  

Rootcello: limoncello in een funky jasje

Root-wat? Rootcello is kort door de bocht een limoncello in een nieuw funky jasje. Men neme het klassieke limoncello recept en voegt er krachtige wortelaroma’s (snap je de naam?) aan toe. Een volle, robuuste en toch verfijnde smaak, zo omschrijft de drank zich het best. Limoncello met een kick kun je ‘t ook noemen. Hiermee ga je je toch direct op de Vrijmibo verheugen? De rootcello is te koop bij een Gall&Gall filiaal bij jou in de buurt. 

Rootcello
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zelf makkelijk limoncello maken

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.