Redactie
Redactie Drinken 24 aug 2012
Leestijd: 2 minuten

Koffie door de jaren heen

Koffie is al een oud product, en het is door de jaren heen steeds anders geworden en anders gebruikt. Hoe dronk men het vroeger en hoe nu?

Video uit de oude doos: koffiezetten in 1961

In 1961 film verscheen de film This Is Coffee, gemaakt door the Coffee Brewing Institute. Een tikje sloom en saai, maar wel heel interessant om te zien welke technieken er in die tijd werden gebruiken.

Zo zien we de het Siphon apparaat waar op een bepaalde manier koffie mee gezet wordt. En het grappige is, dat deze manier weer helemaal ‘hip’ is. In 2011 werd het apparaat door een Europese importeur geherintroduceerd en niet veel later schitterde het systeem in de Siphon bar op het World of Coffee Event in Maastricht.

Koffie in de jaren 90-2000

In de jaren 90 komen hippe koffiezaken op in grote steden in Amerika, maar in Nederland gaan we nog vooral voor filterkoffie. Totdat in 2001 de koffiepadmachine op de markt komt, en we massaal verslaafd raken aan de handige (en vooral snelle!) pads. Een duurdere cupjesfabrikant is dan al even actief in Zwitserland, maar opent pas in 2000 een eerste boetiek in Parijs. Even later komt het succes ook naar Nederland, vanaf 2001 kunnen we koffiecapsules zelfs online bestellen. We kopen met z’n allen dure, en later ook goedkopere, apparaten waar alleen cupjes in passen. De cupjesoorlog lijkt begonnen.

Anno nu

Anno nu, 2012, zien we een heleboel stromingen in koffieland. Van capsules en pads tot dure to-go latte’s en homemade filterkoffie. We houden van latte’s met veel mooi schuim, maar drinken ook graag een sterke espresso in de ochtend – just like the Italian do.

Iedereen heeft een voorkeur, maar wat iedereen gemeen heeft: we willen weer lékkere koffie drinken. Kwaliteit staat voorop; we geven meer geld dan ooit uit aan goede bonen, verse melk, kwalitatieve apparaten en gadgets als melkopschuimers. Ook kiezen we gelukkig steeds vaker voor biologische producten, zoals biologische melk en fair trade koffiebonen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.