Redactie
Redactie Drinken 18 aug 2015
Leestijd: 2 minuten

De 5 meest bijzondere wijnflessen ter wereld

Vorige keer schreef Mr. Vino over de 5 duurste wijnen ter wereld. Vandaag zijn de meest bijzondere soorten flessen aan de beurt.

Veruit de meeste wijnen worden in flessen van 750 milliliter gebotteld. Maar er zijn nog veel meer inhoudsmaten, zoals de Clavelin, een wijnfles uit de Jura van 620 milliliter (zie ook mijn artikel over Jurawijnen).

Maar zo is er ook de Pot (Beaujolais) van 500 milliliter, de Magnum van 1,5 liter, de Imperial van 6 liter en zelfs in de Champagnestreek een fles met een inhoud van maar liefst 16 liter, de Nebuchadnezzar.

Vandaar mijn top-5 van meest bijzondere wijnflessen.

5: de vierkante wijnfles

Ja, waarom ook niet? Het is een normaal formaat voor andere drankjes, maar blijkbaar niet voor wijn. En stapelt lekker makkelijk. Superhandig, want hierdoor rollen de flessen niet meer en bespaar je ruimte.

4: een bijna 2400 jaar oude amfoor

Wat zou het met de smaakbeleving doen als men nú wijn zou verpakken in een moderne amfoor (een kruik met twee oren die onderaan uitloopt in een punt)? In de Provence ben ik ooit wel eens een dergelijk formaat fles tegen gekomen.

3: in een hart

De Wit-Russische designer Constantin Bolimond is verantwoordelijk voor deze, een beetje enge, wijnfles. De wijn, die Blood of Grapes heet, zit in een fles die het menselijke hart moet voorstellen.

2: de bocksbeutel

De bocksbeutel is een traditionele wijnflesvorm uit de Duitse wijnstreek Franken. De oorsprong kent vele verhalen, maar ik ga voor de versie dat de vorm is afgeleid van een buik of buideltas.

1: de meest simpele fles zonder etiket

Deze eenvoudige, etiketloze fles wordt in de Beaujolais op tafel gezet als huiswijn. Een eenvoudige vorm, maar een afwijkende inhoud (46 centiliter). En met een verzwaarde bodem, waardoor de fles eerder leeg is dan men denkt. En er dus weer een nieuwe besteld kan worden. Zo kan het ook! Hij heet trouwens ‘pot’.

Santé.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.