Redactie
Redactie Drinken 23 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

5 simpele tips om je biertje beter te laten smaken

Wat zijn de geheime trucs van bierkenners? Zijn er speciale foefjes om bier beter te laten smaken? Ja. En ze zijn heel simpel! Bier-expert Mark Kenter geeft vijf tips om al je biertjes beter te laten smaken.

1 Bewaar je bier op een donkere plek (zodat het niet gaat stinken!)

Bier kan niet tegen licht. Als licht bepaalde zuren in het bier (van de hop) raakt worden deze omgezet in stoffen die stinken. Bier + licht betekent stank! Driekwart van wat je proeft is aroma, dus driekwart stank drinken is heel vies. Bewaar bier niet in de tuin of op het balkon maar in een doos, kast of koelkast.

2 Drink uit een glas of plastic beker (je proeft dan veel meer)

Omdat het grootste gedeelte van wat je proeft aroma is, wil je een biertje ruiken als je het drinkt. Hoe je het ook probeert – en ik heb het geprobeerd – dit gaat niet lukken als je uit een flesje drinkt.

Drink je bier uit een glas, het liefste met een bredere opening. En ja, een plastic beker mag ook. Daar weet je namelijk in ieder geval zeker van dat die schoon is!

3 Schenk je biertje met liefde in (en voorkom plat bier)

Brouwers besteden genoeg aandacht aan de juiste verhouding koolzuur in het bier. De juiste verhouding koolzuur in een bier zorgt voor een betere vertering van het goudgoed. Als je het bierflesje meteen ondersteboven kiepert en het bier met heel veel klokken inschenkt gaat er veel koolzuur verloren en krijg je plat bier.

Plat bier is sowieso vies en volgens sommigen ook een reden voor koppijn na het drinken. In hoeveel teugen je het bier vervolgens leegdrinkt mag je zelf weten!

Bier herfstgerechten pairing
Bron: Unsplash

4 Drink je bier niet te koud (als het je om de smaak gaat)

Dit geld niet voor Pils bieren, die zijn gemaakt om koud te drinken (en hebben een lage smaakintensiteit). Bijna alle andere bierstijlen worden lekkerder naarmate ze iets warmer worden (zo tussen de 6 en 10 graden).

Een goede leidraad is: hoe donkerder het bier, hoe warmer je het kan drinken. Haal je bier op tijd uit de koelkast, wacht geduldig een kwartier tot halfuur en drink.

5 Koop goed bier! (1 euro meer voor prijswinnaars)

Dit is een dooddoener en toch de beste tip. Prijs staat soms voor kwaliteit. Aandacht, de kwaliteit van ingrediënten, gebruikte hoeveelheden ingrediënten, productietijd, onafhankelijkheid, al deze dingen maken mooie producten duurder.

Het voordeel bij bier is dat dit maar om één of twee euro gaat! Voor dit geld ga je van een generiek pils of goedkoop blond bier naar een bier van onafhankelijke kleine brouwerij. Dit is de overstap naar een hele andere bierwereld. En de makkelijkste stap om je bier echt lekkerder te laten smaken.

Dit waren de vijf stappen voor bierliefhebbers. Bier drinken wordt hiermee leuker én makkelijker. Proost & tot de volgende keer!

Mark Kenter is zytholoog, biernerd en -drinker.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.