Redactie
Redactie Drinken 18 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Mr. Vino vertelt: alles over wijn uit Madeira

Onlangs genoot ik van een heerlijk vijf-gangen diner. Dat is op zich geen wereldnieuws. Maar bij het dessert werd er Madeira wijn geschonken. “Dat is best lang geleden”, hoorde ik mezelf zeggen. Tijd voor een hernieuwde kennismaking!

Madeira, parel van Portugal

Madeira is in feite een eilandengroep een eindje uit de kust voor Marokko. Heeft een mild klimaat en is daardoor zeer geschikt voor wijnbouw. Het behoort tot Portugal en dat zal ongetwijfeld zijn oorsprong vinden in de Grote Ontdekkingsreizen. Tot zover de aardrijkskunde en geschiedenisles (beloofd!).

Overzichtelijk wijnpalet

Deze wijn wordt met name gemaakt van vijf verschillende druivenrassen, waarvan de Tinta Negra (familie van de Pinot Noir) de belangrijkste is. Het mooie is dat elke druivensoort zijn eigen smaak kent. Dus ken je de druif, dan ken je de smaak.

Zo geeft de druif Sercial een droge wijn (maar met duidelijk waarneembaar zoet) en de druif Malvasia (of Malmsey) volle, intense en karamelachtige zoete wijnen.

"Coffee, two kinds of Madeira vine and honey gingerbreadLIGHTBOX Madeira HERE:"

Oude wijn

Naast een verdeling op smaaktype speelt ouderdom een rol. Een Reserve heeft 5 jaar geouderd op vat en een Extra Reserve minimaal 15 jaar.

Madeira kan oud worden. Echt oud! Zelfs na 150 jaar kan een goed gemaakte wijn nog prima gedronken worden. Dit heb ik van horen zeggen en helaas niet proefondervindelijk vastgesteld…

Maar bij Culy gaat het niet om technische beschrijvingen (oxideren, versterkte wijn, wijnalcohol, verwarmen, en zo verder), maar om de combi met eten. Dus…

Madeira combineren met hartige gerechten

Voor elke Madeira geldt dat -ie gekoeld het beste tot zijn/haar recht komt. Maakt niet alleen de smaak wat frisser maar zorgt er ook voor dat de alcohol (vaak rond de 20 procent) minder dominant aanwezig is.

Zoals gezegd: alle Madeira is zoet, maar in gradaties. Meest herkenbaar is de wat rokerige, karamelachtige smaak. De variant gemaakt van de Sercial druif drink je prima als aperitief, maar ook bij soep (terwijl de algemene gedachte is dat bij soep geen wijn past…).

Ook bij zoetzure Aziatische gerechten (zoals deze dan dan noodles) is het een prima begeleider. En wat te denken van Madeirasaus met kalfstong! Tsja, vanwege de verschillen in smaak en structuur biedt deze wijn ontelbare wijn-spijs combinaties.

Dan Dan Noodles

Madeira bij nagerechten

Blauwschimmelkazen zoals Stilton en Roquefort veroorzaken een smaakexplosie in je mond met een slok halfzoete Madeira.

De zoetste varianten (zoals van de druif Malmsey) doen het uitstekend bij rijke desserts. Zoet en zoet versterkt elkaar, is mijn ervaring. Is één van de twee minder zoet dan krijg je meteen de indruk dat die dan wat zurig smaakt.

Zo zijn crème brûlée en desserts op basis van chocolade bij uitstek geschikt voor winepairing met deze wijn. Vooral het zoeken naar de balans tussen de zoetigheid van het gerecht en het zoetgehalte van de wijn is een Culy-uitdaging.

Of maak eens een apart gerecht zoals turon: een gefrituurde loempia gevuld met banaan, bruine suiker en jackfruit uit de Filipijnen. De bruine suiker verandert door verhitting in een onweerstaanbare karamel die vervolgens uitstekend past bij de zoetere wijnen.

Gerechten met kerrie, met gebakken ananas of banaan en gebak met noten en honing: heerlijk met een glas Madeira.

omgekeerde bananencakejes
Nancy van Batenburg voor Culy

Waar te koop?

De Madeira die ik dronk tijdens het dessert van mijn 5-gangen menu, bleek bij navraag afkomstig te zijn van Wijnkoperij van Bilsen. Op hun website is de Barbeito Madeira Malvasia Reserva 5 Years old te koop voor € 13,50.

Op de site van anderewijn.nl tref je meerdere flessen aan. Uiteraard heeft menig slijter en goed gesorteerde supermarkt een fraaie Madeira staan (of liggen).

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.