Redactie
Redactie Inspiratie 12 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

Culy onderzocht: de meest gestolen items in restaurants

Een paar jaar geleden verkondigde Jamie Oliver dat per maand maar liefst 30.000 (!) servetten uit zijn restaurants worden meegenomen. Helaas gebeurt dit niet alleen bij Jamie Oliver en worden wel meer items in horecagelegenheden door gasten gestolen. 

Wij spraken met een aantal mensen werkzaam in de Nederlandse horeca die ook wel een boekje wilden opendoen over wat er allemaal wordt meegenomen.

Joelia

Mario Ridder (chefkok van restaurant Joelia) is er héél duidelijk over: niemand in zijn zaak hoeft te komen als hij dingen meeneemt. In een interview met Mara Grimm vertelt hij over een gast die op heterdaad betrapt werd toen hij een porseleinen kaviaarlepeltje probeerde achterover te drukken.

Daarnaast vertelde hij ons dat “alles wordt gejat. Van de geurstokjes in de WC tot het bestek en de servetten op tafel.

Ik werk keihard voor mijn restaurant en betaal alles van mijn zuurverdiende geld, dan vind ik het belachelijk dat je als gast dingen probeert te jatten.”

Par Hasard

Anders dan Ridder reageert Xander Hasaart van Par Hasard vooral luchtig: “In de eerste weken zijn 200 miniatuur zoutstrooiers meegenomen. Het is natuurlijk niet leuk, maar ergens kan ik het me wel voorstellen.

Je wordt misschien een beetje dronken en de volgende keer dat je het vaatje bij je thuis ziet staan, denk je wel gelijk aan mijn zaak!”

Xander besloot ze overigens niet opnieuw te bestellen. Op tafel vind je nu alleen nog maar de grote variant die een stuk moeilijker mee te nemen is.

Jimmy Woo

Wat ook niet mag ontbreken in deze lijst is het glaswerk van nachtclub Jimmy Woo in Amsterdam. Inderdaad, geen restaurant, maar de iconische glazen vind je in bijna elk Amsterdams huishouden.

Hoeveel er doorheen gaan? “Exacte aantallen zijn er niet, maar per weekend verdwijnen tussen de 100 en 140 glazen,” aldus één van de managers. Een deel hiervan breekt, maar het andere deel verdwijnt steevast in de tas.

Bron: Picphotos

Horecava

Onlangs publiceerde Munchies een artikel over bezoekers van de Horecava. Hierin was te lezen dat niet alleen de proefgerechtjes gretig aftrek vinden, maar dat ook blikken bier, potten augurken en zelfs fietsen worden gejat.

En dan te bedenken dat de biertjes gratis worden uitgedeeld, een pot augurken in de supermarkt voor een paar euro wordt verkocht en dat je onmogelijk onopgemerkt met een nieuw-gestolen fiets de beurs verlaat.

Kleptomanen in Amerika

Nederland is overigens niet het enige land met culinaire kleptomanen: onlangs wijdde de New York Post een artikel over gestolen items uit Amerikaanse restaurants.

Het meest opvallend was een vrouw die gedurende haar leven maar liefst acht volledige bestek- en serviessets had meegenomen uit hetzelfde restaurant. Na haar dood vond haar kleindochter de spullen en stuurde ze – met een excuusbriefje – terug naar het restaurant.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.