Redactie
Redactie Gadgets 21 jan 2014
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn Culy’s favoriete apps voor foodfotografie

Stiekem zijn wij verslaafd aan onze mobieltjes; en dan vooral om er gerechten mee te fotograferen én te bewerken. Foodfotografie is ons werk én onze hobby, dus vind je het gek dat onze iPhone-homescreens volstaan met de handigste apps? Wij delen graag onze favoriete apps voor foodfotografie met jullie.

Instagram (iPhone en Android, gratis)

Een inkoppertje, maar toch. Met Instagram  bewerk je supersnel foto’s en deel je ze op je eigen Instagram-account. Dat werkt als een Twitter voor foto’s: Instagram is een sociaal netwerk, geen fotobewerkings-app (die fout zien we sommige mensen nog wel eens maken…). Lees hier een uitgebreide handleiding voor foodfoto’s bewerken met Instagram.

Photo 14-01-14 11 24 39

Afterlight (iPhone, €0,89, nog niet op Android, maar pas op: er is een fake Afterlight-app in Google Play store, deze niet downloaden!) 

Onze absolute favoriet: de app Afterlight is een soort mini-Photoshop voor op je telefoon. Je kan er een heleboel mee instellen: van scherpte tot contrast, van helderheid tot kleur. En uiteraard draaien, spiegelen, croppen en scheef maken. Er zitten ook, à la Instagram, allerlei filters op. Wat Instagram niet heeft en Afterlight wel, is dat je de ‘heftigheid’ van de filters kunt instellen, van een beetje tot heel erg. Wel zo prettig als je een gerecht op de foto hebt staan. Maar dat was ‘t nog niet. Met deze app kun je ook nog allerlei randen kiezen, van cirkels tot driehoeken, maar ook vreemdere vormen, zoals ankers en zonnetjes. Niet allemaal even geschikt voor foodfoto’s, maar toch leuk. Tot slot kun je de foto’s in hoge resolutie opslaan in je camerarol, maar ze ook direct delen via Twitter, Facebook en andere sociale netwerken.

Photo 14-01-14 11 22 51

Moldiv – Collage Photo Editor (iPhone en Android, gratis)

Moldiv maakt snel collages van meerdere foto’s. Van twee foto’s recht naast elkaar tot acht foto’s in een soort doolhof; je kunt het zo gek maken als je wil. Vooral leuk om meerdere gangen van een etentje naast elkaar te zetten en zo in één klap je hele menu te delen, bijvoorbeeld via Instagram of Twitter.

Photo 14-01-14 11 26 11

Vibrantly – Pretty Food Photography (iPhone, €1,79)

Waarom deze app zo duur is, snappen wij niet, want hij kan niet zo veel. Maar wat -ie doet, doet -ie wel heel goed: er zijn vijf filters voor je foodfoto’s (Cara, Meyer, Popcorn, Farm Table en Briquette) en deze filters zijn speciaal ontwikkeld om eten mooier te maken. In tegenstelling tot Instagram, waarbij de meeste filters gerechten er eerder viezer uit laten zien, is Vibrantly echt geënt op het helder, scherper en mooier maken van eten. Een tweede functie van deze app is dat je al je foodfoto’s bij elkaar kunt bewaren en er keywords aan kunt hangen, maar wij zien daar de noodzaak niet echt van in.

Photo 14-01-14 11 21 09

InstaText (iPhone en Android, gratis)

Mocht je fan zijn van mooie typografie in foto’s, dan is de app InstaText wat voor jou. Hiermee kun je snel tekst over je foto typen en deze in een mooi lettertype en kleur zetten. Ook kun je nog filters aanbrengen (die erg mooi zijn!) en digitale stickers plakken over je foto’s. De app is wel erg traag bij ons, maar het resultaat is top.

A Beautiful Mess (iPhone, €0,89 en en Android, €0,73)

Voor de echte crea bea’s is er A Beautiful Mess (ABM). Hiermee kun je je echt uitleven: filters, randjes, stickers en teksten (vooringesteld of zelf getikt) over je foto’s heen. Vooral leuk om een sfeerbeeld aan te kleden. De truc is: less is more. Maar als je eenmaal bezig bent, is dat soms lastig…

Foto bovenaan: (C) Joris Bruring

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.