Redactie
Redactie Inspiratie 30 aug 2012
Leestijd: 2 minuten

Culy’s do’s & don’ts bij het Instagrammen van eten

Instagram, we love it. Vooral voor culinaire foto’s. En hoewel het geen professionele tool is, zijn er toch wel een aantal do’s & don’ts te noemen. Succes!

Filters

Filters zijn natuurlijk wat Instagram zo leuk maakt. Maar welke filter is nu fijn?

Don’t: zwart/wit filters gebruiken. Eten draait vooral om kleur!
Do: oefenen met de verschillende filters. Kwestie van uitproberen. Wij zijn zelf niet zo fan van filters die een oudere stijl geven (zoals Earlybird, Kelvin of 1977) of filters die vrij donker zijn (zoals Sutro). Vaak worden we wel erg blij van Amaro, Rise, Brannan en Walden. Maar nogmaals: het is vooral heel veel uitproberen, en het verschilt voornamelijk per foto.

Photo 30-08-12 14 43 31Photo 30-08-12 14 43 39

Deze kom yoghurt komt totaal niet over zwart-wit, maar in kleur is -ie sprankelend

Blurren

Met Instagram kun je heel fijn bepaalde delen blurren zodat andere delen er scherper uit komen. Dit kan met een cirkeltje of een streepvorm.

Don’t: het hele gerecht op de foto wazig maken. Texturen maken eten juist interessant.
Do: de achtergrond iets meer blurren zodat het gerecht of het ding op de voorgrond scherper wordt.

Photo 30-08-12 14 44 54Photo 30-08-12 14 45 05

Compleet blurren maakt de foto saai (next!). Maar een focal blur, namelijk de achtergrond wazig maken, laat het broodmandje er juist uitspringen.

Randen

Soms kan een sjieke rand (of juist een hele opvallende border) een saaie foto helemaal doen opleven. Soms is het juist erg lelijk…

Don’t: overal een randje om gebruiken. Vaak maakt het de foto veel te druk, en zeker bij horizontale foto’s waar al een zwarte rand boven en onder aan zit, kan het erg lelijk ogen.
Do: bij een simpele foto een nette rand gebruiken, als deze de foto echt verbetert. Dit kan een pure foto heel erg eruit laten springen.

Photo 30-08-12 14 49 34Photo 30-08-12 14 48 37

De linker bewerking slaat totaal nergens op. Naast dat de filter het eten ranzig eruit laat zien, is de rand ook compleet misplaatst. Bij de rechter foto maakt de witte rand het eten juist sjieker, en door de focal blur komen de olijven mooi naar voren.

En tot slot: als een foto mislukt is, een gerecht er niet mooi op staat of het geheel er gewoon niet smakelijk uitziet, dan maakt Instagram het echt niet beter. Post alleen foto’s waar je trots op bent – als je een mooi profiel wil houden, natuurlijk :-)

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.