Redactie
Redactie Culinair nieuws 2 jan 2014
Leestijd: 3 minuten

Dé culinaire trends voor 2014 volgens Culy.nl

Na ons artikel over de grootste foodtrends van 2013, is het tijd voor de trends van 2014. Wat gaan we dit jaar zien op culinair gebied? Culy’s hoofdredacteur Monique vertelt.

1. Gemakkelijk, maar wél culinair

Omdat we het zo druk hebben, kiezen we graag voor gemak in de keuken. Maar dat betekent niet dat we chemische magnetronmaaltijden en slappe kant-en-klaar salades willen gaan. Door concepten als Bilder & de Clercq en gezonde én pure opwarmmaaltijden van Marqt en Ekoplaza besparen we extreem veel tijd, maar boeten we niet in aan kwaliteit en smaak. Wél culinaire hoogstandjes, maar niet altijd de hassle, dus.

2. Nog meer lokaal

We gaan nog maar lokale producten kopen. Daar struinen we onze steden, dorpen en provincies voor af, maar we laten ons ook graag bedienen door webshops die lokale ingrediënten verkopen. Ook food-abonnementen, zoals De Krat, die de lokale groenten, kaas, brood, vlees en andere delicatessen verzamelen en netjes bij je thuis bezorgen, worden steeds populairder. Zo lijkt het net alsof je heel Nederland bent afgestruind, terwijl je eigenlijk lekker lui thuis op de postbode zat te wachten.

Bron: Flickr

3. Producten zonder tarwe

Na de geen-tarwe-hype van 2013 komen er in 2014 steeds meer producten in de schappen van de supermarkt te liggen die goed vullen, gezond zijn, maar geen tarwe bevatten. Zoals quinoa en boekweit, maar ook tarwevrije pasta en noodles.

4. Onbekende granen & zaden

De trend begon al in 2013, maar ook dit jaar zien we steeds meer ‘onbekende’ granen en zaden, zoals kamut en amaranth. Veel van deze soorten zijn ook glutenvrij, en dat past weer helemaal in de glutenvrij-eten-trend van de afgelopen tijd.

5. Op naar de toko

Aziatisch eten doen we in Nederland al lang, maar ook de onbekendere keukens en bijzondere ingrediënten uit het verre Oosten veroveren ons land. Van Sriracha-saus tot Koreaanse pannenkoekjes. Gelukkig hebben wij de rubriek Aziatisch Koken waarin expert Rik álles uitlegt.

6. Shared dining

Restaurants met het shared dining principe schieten als paddenstoelen uit de grond. Allemaal een bordje voor jezelf bestellen is hier passé: er worden grote schalen op tafel gebracht waar iedereen van kan snoepen. En nee, dit gebeurt al lang niet meer alleen in Spaanse tapasrestaurants of bij de Indische rijsttafel.

7. Restaurantmeubels kopen

Steeds meer restaurants verkopen hun inboedel. Dat wil zeggen: alles waar je op zit en wat je ziet in de zaak, is dan te koop. Kijk dus niet gek op van een prijskaartje aan je stoel bij Vinnies Deli of iemand die een schaal van de tafel meeneemt bij Hutspot.

8. Zelf worst maken

De trend werd aangewakkerd door de heren van Brandt & Levie, en steeds vaker gaan veel (mannelijke) foodies aan de slag met het thuis maken en drogen van eigen worst. Onze Kitchen Pirate Ivo deed het uiteraard aan jullie voor.

9. Culinair ondernemen op internet

Een slimme uitvinding gedaan in de keuken? Zin om een culinair magazine te beginnen? Niets staat je nog in de weg, want anno 2014 kan echt iédereen een website, blog of Kickstarter-project oprichten. Volhouden en er een groot succes van maken is niet gegarandeerd, maar het beginnen van je onderneming is tegenwoordig in ieder geval een eitje.

10. Dag culinair tijdschrift op papier, hallo online magazine

Het klinkt misschien een beetje gemeen uit onze mond, maar de tijd van culinaire magazines gaat langzaam voorbij. Unieke kookboeken kopen we massaal, want dat zijn werken waar je graag meer geld voor betaalt en die je jarenlang bewaart – prominent in de boekenkast. Maar onze recepten, kooktips, nieuws, restaurant-suggesties en overige culinaire inspiratie halen we tegenwoordig toch écht van het internet. Gratis, 24/7 toegankelijk op elk toestel, altijd up-to-date en naar iedereen door te sturen. We houden van print, echt waar, maar de grote successen van culinaire tijdschriften liggen achter ons. Gelukkig maken veel van onze favoriete magazines een digitale versie, zodat we er ook van kunnen genieten op de tablet. Wel zo makkelijk.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.