Redactie
Redactie Culinair nieuws 1 okt 2013
Leestijd: 2 minuten

Digitale culinaire revolutie: is dit het boodschappen doen van de toekomst?

Op de Culy redactie houden we altijd onze ogen & oren open voor nieuwe creatieve initiatieven. Ook al komen die uit Amerika, of Japan, en zijn ze nog niet voor Nederlanders beschikbaar; het blijft interessant om te zien wat er in de rest van de wereld gebeurt. Want misschien komen zulke concepten binnenkort wel naar ons kleine kikkerlandje!

Neem nou Plated. We spotten dit concept online en waren direct enthousiast. Nogmaals, dit is een Amerikaans idee en nog niet voor Nederlanders beschikbaar, dus je kunt je enthousiasme helaas nog niet direct omzetten naar daden. Maar lees vooral verder om geïnspireerd te raken!

Plated werkt als volgt. Je kiest een van de recepten op de website; elke week komen er nieuwe bij. Je geeft aan voor hoeveel personen je gaat koken. Vervolgens worden alle ingrediënten, perfect afgewogen en vergezeld door een receptkaart, bij je thuisbezorgd. Dan kun je zelf aan de slag met koken. Een soort mix van Culy recepten + de bezorgdienst van Appie + iemand die alles voor je in handige porties verdeeld. In dit filmpje wordt het nog eens handig uitgelegd:

Bilder & De Clercq

Het deed ons direct denken aan het concept van Bilder & De Clercq, de Amsterdamse deli die exact hetzelfde werkt, op één detail na: ze bezorgen niet thuis, je moet het zelf in de winkel ophalen. Maar de rest is hetzelfde: zij creëren recepten, zoeken de beste ingrediënten bij elkaar en portioneren het voor je. Je hoeft het zelf alleen nog maar te koken volgens het bijgeleverde recept.

Nadelen…?

Klinkt allemaal positief, maar zijn er nu ook nadelen? Bij Plated hebben Amerikanen het nadeel dat het pakket alleen op dinsdagen wordt bezorgd. En hoewel het bedrijf claimt dat alle producten in de box vers blijven; als je op zondag wil gaan koken, zijn natuurlijk niet alle ingrediënten meer kakelvers te noemen. Maar hoe groter dit soort bedrijven worden, hoe sneller en goedkoper – en dus ook vaker – ze zullen kunnen bezorgen. Dat is slechts een kwestie van tijd.

Luie foodies

Wordt men niet lui van dit concepten? klinkt het vaak als tegengeluid. We betwijfelen het. Het merendeel van de gebruikers eet vast niet elke avond een Plated gerechtje. Zo komen wij regelmatig bij Bilder & De Clercq, maar koken we natuurlijk ook gewoon vaak ‘zelf’.

En dan komen we meteen op ons favoriete voordeel: mensen gaan met dit soort nieuwe concepten juist meer zelf koken! We spreken veel culy’s die door de komst van Bilder nog veel meer thuis zijn gaan kokkerellen, en de magnetronmaaltijden eindelijk volledig gedag hebben gezegd. En dat is alleen maar mooi natuurlijk: hoe meer er zelf thuis gekookt wordt, met verse spullen en inspirerende recepten, hoe blijer wij worden. De culinaire revolutie 2.0!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.