Deze cheat-tips maken je kerstdiner een stuk relaxter

Natuurlijk is het geweldig om je familie en vrienden met kerst een spectaculair kerstdiner voor te schotelen. En het liefste maak je álles zelf, maar vervang ook gerust een gang door een gerechtje van de delicatessenwinkel. Geeft een hoop rust en is nog heel lekker ook. Christmas cheating!

In de winkels ligt rondom de kerstdagen zoveel lekkers, dat je bijna gek zou zijn als je die verse ravioli, soep of lekkere Iberico ham laat liggen. Wij maakten een lijstje van gerechten die je prima kant-en-klaar (maar vers) kan kopen en een plekje verdienen tijdens het kerstdiner.

Ham en worst
Een plakje dungesneden ham of worst, zo uit het vuistje opeten. Dat kan al zó’n feestje zijn! Smaakt heerlijk bij een goed glas rode wijn en is een prima aperitief.

Ga eens een kijkje nemen bij Ibericus voor versgesneden jamón of chorizo. Wedden dat je niet met lege handen thuis komt?! En worst halen we natuurlijk van Brandt & Levie. Hier vind je alle verkooppunten.

Ham+stock

Dips en sauzen
Superleuk om zelf te maken, maar je hebt nog een heel kerstdiner voor te bereiden! Haal je dips en sauzen dus lekker op de markt of bij de traiteur. Een paddenstoelenroom-, rode wijn-, cranberry- peper- of wildsaus is daar vaak ook hartstikke lekker, en scheelt zeeën van tijd.

Ook dips en smeersels voor tijdens de borrel zijn een aanrader om aan een ander over te laten. Denk bijvoorbeeld aan paté, rilletes, tapenades en kruidenboter.

Cranberry saus stock2

Soep
Een kerstdiner met een soepje beginnen is altijd een goed idee. Een bisque is natuurlijk heel feestelijk, maar kijk ook vooral naar wat er op het menu staat bij de lokale delicatessenzaak.

Een knolselderij- of pompoensoepje kan je ook al heel leuk serveren, in een klein schaaltje met een grissini bijvoorbeeld. Wikkel een plakje ham om de grissini en het ziet er al heel leuk uit. Kan je het niet laten om ook iets zelf te maken? Maak dan zelf deze deze soepstengels voor erbij.

Bisque soep stock

Pasta
Geef je diner een Italiaans tintje en serveer een vers pastagerecht als voorgerecht of als bijgerecht naast het hoofdgerecht. Bij Marqt hebben ze hele lekkere verse ravioli, gevuld met spinazie en ricotta, maar ook met truffel. Ook een kant-en-klare saus is echt geen doodzonde, al is een zelfgemaakte salieboter of een olie met een smaakje minstens net zo lekker en zo gepiept. De key is: weet waar je het koopt en zorg dat het vers is.

En denk aan de presentatie. Serveer slechts een paar kussentjes ravioli, geen bord vol. En laat je gasten liever naar meer smachten, dan dat ze al na het voorgerecht vol zitten.

Ravioli+stock

Groenten en salades
Voor groentegerechten en salades moet je bij de traiteur zijn. Denk aan een lekkere salade met wit- en roodlof of bietjes. Een schaal met pompoen of zoete aardappel doet het ook altijd goed op de kersttafel.

Kan jij je volledig focussen op het hoofdgerecht, en de bijgerechten zet je zó op tafel. Heerlijk!

salade winter stock

Vlees
Vraag de (biologische) slager of traiteur naar kant-en-klare vleesgerechten. Vaak hebben ze een apart kerstmenu met complete hoofdgerechten. Zoals hazenpeper, eendenborstfilet of een complete stoof. De sauzen kun je er vaak los bij bestellen.

Maar ook ragout kan je bij de slager halen. Lekker als tussengerecht met een pasteitje. Die kan je dan eventueel heel makkelijk zelf maken met bladerdeeg.

hert Wild vlees stock

Het dessert
Haal voor het dessert bijvoorbeeld een tiramisu of panna cotta bij de Italiaan. Daar serveer je dan een lekker likeurtje of dessertwijn bij en niemand die ziet – óf proeft – dat je het niet zelf maakte…

Of wat dacht je van lekkere taartjes van de banketbakker? Wij zijn fan van Le Salonard. Je haalt er onder andere een goddelijke moelleux au chocolat. Welk taartje je ook kiest serveer het met een bolletje ijs en je hebt een compleet en smaakvol dessert.

155482953

Meer culinaire artikelen lezen? Like ons op Facebook!