Redactie
Redactie Inspiratie 2 jun 2015
Leestijd: 2 minuten

De nieuwste trend is meal sharing: eten met onbekenden

Het is een trend: meal sharing. Hetzelfde principe als Airbnb of Couchsurfing, maar dan met eten. Maar zou jij het zien zitten om te eten bij of met een vreemde?

Eten bij locals

Do as the locals do is een bekend motto als je op reis bent. Je kunt een stad of land niet beter ontdekken dan door de gewoontes van de locals over te nemen. Het mooiste is natuurlijk om samen met hen te eten en zo de plaatselijke keuken te leren kennen.

Maar wat als je niemand kent in een land? Dan zijn er nu apps die je daarbij helpen.

There’s an app for that!

In Nederland is onlangs Withlocals gelanceerd; dit platform was al actief in tal van andere landen. Het idee is simpel: lokale hosts worden gekoppeld aan rondreizende lekkerbekken. Je kunt je dus zelf aanmelden als gastheer of -vrouw en zo toeristen bij je thuis ontvangen, of als je in het buitenland bent zélf op zoek gaan naar een culinaire host.

Zit je zomaar opeens te eten bij een heel gezin in Peru, of komt er een Amerikaan bij jou een vorkje meeprikken.

Daarnaast zijn er (Amerikaanse) platforms als MealSharingEatWith en Cookapp waarbij een chef kookt voor een groep mensen die elkaar nog niet kent. Een mix van bekenden van de chefs, locals en toeristen. Een mooie manier om nieuwe mensen te leren kennen.

Nederlandse initiatieven

Nu zijn al deze ideeën hartstikke leuk voor avontuurlijke reizigers, maar wat als je in Nederland behoefte hebt aan een eetmaatje? Daar komen gelukkig steeds meer initiatieven voor.

Zo werd er in maart dit jaar in Tilburg de vijfde editie van Serve the Dinner gehouden. Het concept: ongeveer tachtig gasten zitten met volledig onbekenden aan tafel. Zo moeten er meer begrip en nieuwe vriendschappen ontstaan. De wethouder zit aan tafel met een dakloze, een student met een oudere en een werkloze met iemand van de voedselbank.

Ook Social Dining, waar we in 2012 reeds over schreven, was een dergelijk initiatief. Het is niet bekend of dit nog bestaat.

Wil je je buurtbewoners wat beter leren kennen, dan is er de site eetumee.nl. Je vult je postcode in, en ziet direct of er etentjes bij je in de buurt worden georganiseerd waar je aan kunt schuiven. Vooralsnog alleen in Amsterdam en Haarlem.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.