Redactie
Redactie Drinken 13 jan 2017
Leestijd: 6 minuten

Barrel Aged bier: de Ferrari onder de biertjes

De best beoordeelde bieren op internet zijn steevast Barrel Aged. Wat zijn dit voor biertjes en waarom vindt iedereen ze zo ongelofelijk lekker? Bier-expert Mark van Hopperbier.nl legt uit.

In Nederland waren deze biertjes het laatste decennium vooral een specialiteit die over werd gelaten aan de heren van De Molen uit Bodegraven, maar de laatste tijd zijn er steeds meer Nederlandse brouwers die de lol van Barrel Aged hebben ontdekt.

Wat is het?

Barrel Aged bieren of bieren met de toevoeging BA op het etiket zijn bieren die op (een houten) vat zijn gerijpt. Dat is op z’n Nederlands en zo simpel is het.

Van whisky-, port- tot rumvaten, het kan allemaal. De belangrijkste reden waarom ze zo hoog op bierlijsten komen te staan? Bierlijsten worden gemaakt door beergeeks, en beergeeks love Barrel Aged bier!

Snifter glass full of dark ale standing on a wooden barrel in a cellar

Knallende smaken

Voor de echte bierliefhebber zijn deze bieren namelijk een optelsom van alles wat lekker is. Volle, knallende smaken van de betere Stouts of Barley Wines die zachter zijn geworden en een extra dimensie hebben gekregen door de rijping op vat.

Smaken die je vaak tegenkomt in deze bieren zijn: vanille, chocolade, honing, noot, roodfruit (zoals kers), port, hout, enzovoort. Zit het in het vat, dan zit het na 6 tot 12 maanden ook in het bier! De complexe smaak die het resultaat is van deze rijping op vat is bijna niet op een andere manier in het bier te krijgen. Daarom zijn dit ook wel de Ferrari’s onder de bieren.

Hoger alcoholpercentage

Barrel Aged bieren zijn over het algemeen donkere bieren met een hoger alcoholpercentage. Dit zijn namelijk de bieren die beter worden naarmate je ze langer bewaart. Bittere bieren doen we hier niet zo aan, bitterheid is namelijk geen fijne smaak om te laten rijpen.

Het zijn juist de zoetere en zuurdere smaken in dit bier die voller, zachter en dieper worden door rijping en waardoor er – los van de bierstijl die in het vat is gegaan – meteen een BA-belletje in de hersenen afgaat zodra je ze proeft: niet te faken. Denk aan het verschil tussen een stoofschotel of pastasaus uit de supermarkt of je eigen brouwsel dat een paar uur in de keuken heeft staan pruttelen.

Wooden barrel and beer with wheat on a wooden table

Is het wat voor mij?

En dan het belangrijkste: is dit bier ook wat voor de gewone bierdrinker? Ja, juist! De zachtzoete smaak maakt dat deze bieren niet alleen in de biernerd-hemel voorkomen maar ook een allemansvriend zijn. Helemaal als je geen fan bent van bitterdere bieren is Barrel Aged één groot feest.

Waar je op kunt letten als je een BA-bier gaat kopen is dat er grofweg twee smaakrichtingen zijn: linksaf vind je de chocolade-vanille-koffie-varianten en rechtsom kom je meer bij de roodfruit-port-smaken uit. Kijk dus even goed op het label voordat je je winkelmandje vol gooit.

Bedenk ook dat je een zwaarder bier vol smaak in je hand hebt. Die drink je niet ijskoud uit de koelkast, maar iets warmer (±10 graden) en rustig aan!

De prijs

Omdat het hier over de Gouden Ferrari’s onder de bieren gaat zijn ze wel iets prijziger dan andere speciaalbieren. Ze worden een jaar gerijpt, de batches zijn beperkt, een vat kan maar een paar keer worden gebruikt, bla, bla, bla.

Het leuke aan bier is dan wel weer dat zelfs de beste bieren slechts 4 tot 5 euro kosten. Dit betaal je tegenwoordig al voor een glas speciaalbier in de kroeg. Dus als je een keer thuis zit en vindt dat je wel iets bijzonders hebt verdiend mag je best dat Barrel Aged biertje pakken.

Tot de volgende keer!

Mark

 

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.