De bekendste vleesvervangers uitgelegd
Was het vroeger behelpen met saaie vegaschijven, droge tofu of de klassieke โbestel maar de geitenkaas met honingโ: tegenwoordig zijn er talloze vleesvervangers voorย vegetariรซrs op de markt. Sterker nog: deze zijn vaak zo lekker dat heel veel niet-vegetariรซrs ze ook kopen. En terecht!
Veel natuurlijke vleesvervangers zijn gemaakt van soja, maar tegenwoordig zijn er ook merken die andereย ingrediรซnten als basis nemen.ย Wij hebben de bekendste vleesvervangersย voor je op een rij gezet.
Tofu/tahoe
Tofu is een sojaproduct dat bomvol eiwitten zit.ย Het wordt gemaakt van de melk van gemalen sojabonen; deze melk wordt vervolgens met een zuursel gestremd en wat er dan ontstaat noemen we tofu.ย Tahoe is eigenlijk hetzelfde; dit is de Indonesische naam voor tofu.
Tofu heeft meestal een witte kleur en is vrij neutraal van smaak. Niet echt lekker om โlosโ te eten, maar het kan wel. Tofu wordt meestal gemarineerd, want het neemt makkelijk de smaak van andere ingrediรซnten in zich op. Vervolgens wordt tofu gebakken of gefrituurd; sommige mensen eten tofu ook rauw.
Je kunt eindeloos variรซren: traditioneel met noedels of probeer eens iets anders, bijvoorbeeld tofu in een quiche.
Bron: Flickr
Tempeh
Ook tempeh wordt gemaakt van soja. Het heeft een licht zure smaak omdat het bewerkt is met schimmel. Je kunt het rauw eten, maar tempeh marineren en bakken is nog lekkerder. Vaak wordt tempeh gegeten met sambal, wat echt een goede combi is.
Tempeh komt uit Indonsesiรซ en is daar nog altijd populair: niet als vleesvervanger, maar als een standaard ingrediรซnt in veel gerechten. Tempeh is ook verrukkelijk in andere marinades, probeer bijvoorbeeld eens dit receptย met miso.
Bron: Flickr
Seitan
Seitan, ook wel tarwevlees genoemd, is een super eiwitrijk product. Het maken van seitan is een makkelijk proces en in Aziรซ en in het Midden-Oosten wordt dit al eeuwenlang gedaan. Seitan wordt gemaakt van tarwemeel; van dit meel wordt een deeg gemaakt en dit wordt gekneed totdat er gluten vrijkomen. Het deeg wordt dan gewassen tot er alleen maar tarwegluten over zijn. Deze worden dan gekookt in een bouillon van sojasaus, zeewier en gember.
Seitan heeft een hartige smaak en is daarom heerlijk door pastaโs of rijst. Probeer deze pasta eens te maken met seitan. Volgens veel vegaโs is seitan een van de best op vlees lijkende vervanger.
Bron: Flickr
Andere vleesvervangende producten
Naast deze bekende vleesvervangers zijn er ook heel veel merken die andere varianten produceren. Zo heb je Valess, een soort schnitzels gemaakt van melk en gevuld met allerlei kazen of groentes. En het merkย Vivera, dat worsten, burgers, nuggets en quornblokjesย maakt.
Veel mensen noemen falafelballetjes ookย vleesvervangers; je vindt deze lekkere (soms pittige) groentenballetjes van kikkererwten dan ook in het vega-schap van de supermarkt. Wij zijn er dol op, ook leuk om zeย zelf te maken.
Onze aanrader: deย Vegetarische Sager, een walhalla voor vegaโs. Vooral hun kipstuckjes zijn goddelijk; eigenlijk lekkerder dan kipโฆ

:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F03%2FTofu.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F03%2FTempeh.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F03%2FSeitan.jpg)