Redactie
Redactie Inspiratie 2 mei 2014
Leestijd: 1 minuut

Alles over Spaanse mojo (rojo en verde!)

Als je ooit op de Canarische eilanden bent geweest, heb je vast een gerecht met mojo on the side geproefd.

Het woord ‘mojo’ komt oorspronkelijk uit het Portugees en betekent ‘saus’. Het is een salsa op basis van olie die bij de meeste gerechten op de Canarische eilanden, vooral papas arrugadas (aardappels in schil), geserveerd wordt. Er zijn twee varianten van de saus: mojo rojo (rood) en mojo verde (groen).

Je kunt mojo hier in Nederland in Spaanse delicatessenwinkels of online kopen.

Mojo rojo
Mojo rojo (rode mojo) wordt ook wel mojo picon genoemd omdat hij een beetje pikant is. Hij wordt gemaakt van paprika, plantaardige olie, knoflook, komijn, zout, azijn en Spaanse peper. Je kunt de mojo zo pikant maken als je zelf wilt. Deze variant wordt voornamelijk gegeten in combinatie met vleesgerechten. De salsa is eenvoudig zelf te maken door alle ingrediënten fijn te malen in een vijzel. Eigenlijk een beetje zoals je pesto of chimichurri maakt.

99440474

Mojo verde
Mojo verde (groene mojo) wordt gemaakt met koriander of peterselie. Net wat je zelf lekker vindt! Verder bevat het plantaardige olie, knoflook, komijn, zout en azijn. Je kunt er als je wil ook (groene) Spaanse peper aan toe voegen voor een wat pikantere smaak.

Mojo is ook heel makkelijk zelf te maken, klik hier voor het recept. De groene mojo wordt vooral gegeten in combinatie met vis. En wij kunnen uit ervaring zeggen dat dat ontzettend lekker is!

154247874

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.