Redactie
Redactie Inspiratie 14 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Culy ontdekt… Texel Culinair 2015

Culy was afgelopen weekend aanwezig op de twaalfde editie van Texel Culinair, een eetfestijn op ons grootste Waddeneiland. Een heerlijk food festival!

Texel Culinair is een jaarlijks terugkerend evenement waar alleen Texelse restaurants aan deelnemen. Het evenement vindt ieder jaar plaats tijdens het tweede weekend van september in De Koog op Texel.

Aan deze twaalfde editie deden 32 restaurants mee, met geheel uiteenlopende keukens. Van sparerib-grillers tot crêpebakkers, maar vooral heel veel verfijning. Kleine amusegerechtjes met bijzondere smaken en veel Texelse ingrediënten, zoals Texels lam, Texels rund, garnalen en zilte groenten.

Ultiem genieten

Wij hebben volop genoten van alle stands en onze buikjes twee avonden helemaal rond gegeten. Het evenement was ontzettend goed bezocht; vooral rondom het pleintje, waar alle winnende restaurants van vorig jaar bij elkaar samen kwamen, was het een drukte van jewelste. Toch duurde het nooit lang voordat je een nieuw gerechtje in je handen had.

Het enige nadeel van het evenement: er was zeer beperkt zitplek, dus vrijwel iedereen moest staand de culinair verfijnde hapjes opeten.

Onze favoriete gerechten? Lastig kiezen. De tartaar van watermeloen van restaurant Bos en Duin was erg lekker, maar ook de runderbavette van Strandpaviljoen Vijftien smaakte bijzonder goed. Hieronder zie je een kleine samenvatting in foto’s.

Het Kwekertje

Elk jaar worden alle deelnemende restaurants gevraagd om met een typisch Texels ingrediënt een gerechtje ter waarde van 1 kôgertje (het betaalmiddel van Texel Culinair, ter waarde van € 2,-) te maken. Dit gerecht wordt ‘het Kwekertje’ genoemd. Dit maakt de chefs extra creatief én zorgt ervoor dat elke stand sowieso een heel betaalbaar gerechtje heeft.

Dit jaar vormden Texels rund en VOC kruiden de hoofdingrediënten van ‘het kwekertje’. Anneke’s Kitchen won, met haar Oosterse bereiding van rundertong, ‘het Kwekertje 2015’. Restaurant De Kroontjes sleepte dit jaar de publieksprijs binnen met hun haring-gerecht met brado, schelvis en Texels Radler, wat volgens het publiek het best past bij een Texels biertje.

Fris Zilt

Plannen voor 2016

De verplichte hoofdingrediënten van het Kwekertje 2016 zijn ook al bekend: dat wordt lokale vis en bermkruiden. Jaap Sloof, culinair adviseur van De Kweker en jurylid: “We hebben de suggestie gedaan om in 2016 te werken met vis van het seizoen uit de Noord- en Waddenzee, met gebruik van lokale bermkruiden. Die zijn er volop op Texel!”

Haring van ‘t Pakhuus

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.