Joyce Bielderman
Joyce Bielderman Inspiratie 21 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… 8 sterrenchefs koken in Parc Broekhuizen

Wat krijg je als je 4 dagen lang 20 Michelinsterren uit binnen- en buitenland op een landgoed, waar (binnenkort) twee nieuwe restaurants te vinden zijn, bij elkaar brengt? Het resultaat is Dinner at the Parc in Parc Broekhuizen.

Tekst en deel van de foto’s: Joyce Bielderman

Culy’s Joyce nam een kijkje. En een hapje. 

Een nieuw culinair evenement – wat Dinner at the Parc is – klinkt natuurlijk heerlijk. Maar dit event sluit ook nog eens af met een kitchenparty. Een in Nederland nog vrij nieuw fenomeen, maar in het buitenland worden ze vaker georganiseerd. Met succes.

Joyce heeft er al ervaring mee. Ze schreef eerder over de küchenparty van **restaurant Hearlin in Hamburg. Dus bij deze kitchenparty wilde ze ook wel aansluiten. Op de laatste dag kookten er namelijk maar liefst 8 sterrenchefs voor de gasten. In plain sight… dus niet verstopt achter vier muren en enorme pannen. Dat belooft wat!

De sterrrenchefs die kookten bij Parc Broekhuizen

De namen voor deze kitchenparty tijdens Dinner at the Parc liegen er niet om. Uit Nederland schuiven Jacob-Jan Boerma (De Leest***), Moshik Roth (&Samhoud Places**) en Jannis Brevet (Interscaldes**) aan.

De buitenlandse chefs zijn Sven Elverfeld (Aqua*** in Wolfsburg), Martin Klein (Ikarus** in Salzburg), Dieter Koschina (Vila Joya** in de Algarve), Matteo Ferrantino (Bianc in Hamburg), Ian Kittichai (Issaya in Bangkok), Heinz Beck (La Pergola*** in Rome) en Paolo Casagrande (Lasarte*** in Barcelona).

De sterrengerechten

Zo’n lijst met spannende namen kan natuurlijk niet anders dan evenzo spannende gerechtjes opleveren. Wij pikken er een paar uit…

Het hapje van de kleine bao van Ian Kittichai (chef van Issaya in Bangkok) neemt je in gedachten mee op reis. Het smaakt precies zoals een Aziatische bao zou moeten smaken: een beetje spicy, met fris van koriander en ingemaakte komkommer.

Martin Klein, chef van **restaurant Ikarus in Salzburg serveert vandaag een gerechtje met garnaal, met zeekraal, citrus en wortels. Het smaakt bijna exotisch. Misschien komt dit wel omdat hij een tijdje bij exclusieve restaurants in de Stille Zuidzee heeft gekookt.

parc broekhuizen

Terwijl de eerste gerechtjes op dienbladen door de zaal gaan, stijgt het stoom op vanuit de keukenopstelling die middenin de grote zaal is gezet. Dit is natuurlijk onderdeel van de fun, dat je de chefs live gerechten ziet klaarmaken.

Je kunt het zien gebeuren, een dish direct proeven en als je wilt kun je de chef zelfs gewoon aanspreken. Toch wel een heel andere beleving dan wanneer je alleen het eten uit de keuken ziet komen en geen idee hebt wie het nu voor je klaarmaakt.

Het leuke is dat veel (head)chefs ook zelf aan het werk zijn. Dieter Koschina van **restaurant Vila Joya bijvoorbeeld. Hij zorgt zelf voor de finishing touch van zijn gerecht: de saus.

Slim, want dit is natuurlijk een mooi moment om even te controleren of alles aanwezig is op het bord: de bloedworst, champagne aardappelpuree, de miniscule stukjes appel, de coquille en – tot slot – de mierikswortelsaus. Een heerlijk gerechtje trouwens, want alle smaken zijn subtiel aanwezig.

Dit geldt ook voor de dish van ***restaurant De Leest. Op het bord ligt carabineros (een diepzeegarnaal uit de Mediterraanse zee), doperwten, yuzu en in de saus zit vandouvan verwerkt. Dat laatste ingrediënt geeft alles een diepe smaak.

En dan het gerechtje van de vaste chef (Marco Westmaas) en zijn team. Zij hebben immers al deze chefs uitgenodigd. Slim, want dit is natuurlijk tegelijkertijd een mooie manier om jezelf en de nieuwe restaurants op het landgoed, Voltaire en Yard, in de kijker te spelen.

Dit doen de mannen met een Tom Kha Kai-achtig klein gerechtje. De ingrediënten: langoustine, tom yam, tijgermelk, champignon en wortel. Een geslaagde afsluiter van deze kitchenparty wat ons betreft!

Deze avond was een bijzonder evenement; normaliter eet je een ander menu in restaurant Voltaire, het restaurants in Parc Broekhuizen. Goed nieuws: het tweede restaurant, Yard, opent binnenkort ook!

  

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.