Redactie
Redactie Inspiratie 6 mrt 2014
Leestijd: 2 minuten

Alles over ricotta

Ricotta is heerlijk: door pasta’s, salades of zelfs desserts. Maar wat velen misschien niet weten, is dat het eigenlijk geen kaas is! Maar wat is het dan wel?

Ricotta is namelijk een bijproduct van kaas. Als er mozzarella of provolone wordt gemaakt, blijft de zogenaamde ‘wei’ over. Vroeger wist men eigenlijk niet echt wat er mee te doen. Het werd een tweede maal gekookt en zo is ricotta ontstaan (ricotta betekent ‘opnieuw gekookt’ in het Italiaans).

We kennen ricotta als een zachte witte smeuïge ‘kaas’, tegenwoordig vaak gemaakt van koeien- of schapenmelk. De ricotta die wij in de supermarkten kopen heeft een milde en zachte smaak en is daarom ook heerlijk in allerlei soorten gerechten, zowel hartig als zoet. Maar wist je dat er eigenlijk meer soorten bestaan?

Ricotta salata
Dit is gezouten ricotta. Deze vorm van ricotta wordt eerst gezouten en vervolgens gedroogd. Er ontstaat dan een droge harde kaas die niet meer smeerbaar is. Deze kun je raspen of in plakken snijden. Ricotta salata wordt gebruikt voor over pasta’s of in salades.

Bron: Flickr

Ricotta al forno
Dit is ricotta die in de oven wordt gebakken. Hierdoor krijgt -ie een lichtbruine korst en wordt hij een beetje bruin van binnen. Deze variant is vooral populair op Sardinië en Sicilië.

Bron: Flickr

Ricotta affumicata
Deze ricotta wordt gerookt in een speciaal rookoventje waardoor hij een grijze korst krijgt. Vaak wordt hij samen met jeneverbessen en andere kruiden gerookt, waardoor er een opvallende smaak in trekt. Het is een product dat typisch is voor de Italiaanse streek Calabrië. De gerookte ricotta is in tegenstelling tot de normale variant glad van structuur en wordt vaak in hapjes gebruikt.

Bron: Flickr

Ricotta scanta
Deze ricotta kun je een beetje vergelijken met blauwaderkaas, zo scherp is hij namelijk wel. Bij deze ricotta laat men de eerder gemaakte substantie eerst een jaar zuur worden. Tijdens dat proces wordt er om de drie dagen al roerend zout aan toegevoegd. Aan het einde is dit een bruine pittige massa geworden die wordt gegeten op brood of gemixt met tomatensaus, die weer voor pasta’s wordt gebruikt. Hij wordt verkocht in potjes in de provincie van Lecce in het zuiden van Italië.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.