Redactie
Redactie Inspiratie 28 jun 2013
Leestijd: 2 minuten

Culy ontdekt… koken bij Alain Ducasse

Bonjour! Ik ben Marina, 23 jaar en inmiddels afgestudeerd aan Le Cordon Bleu in Parijs. Momenteel volg ik cursussen bij Alain Ducasse en zal ik eind dit jaar gaan stage lopen in Zuid Frankrijk. Voor Culy.nl blog ik over mijn culinaire avonturen in Parijs, deel ik les meilleurs spots én verklap ik hoe het is om werken met één van de beste koks ter wereld, Alain Ducasse. 

Alain Ducasse heeft een imperium opgebouwd op het gebied van koken, eten en beleven. Een onderdeel daarvan is het Ducasse Insitute, een school voor koks die al werkzaam zijn in het restaurantwezen en wat bijscholing nodig hebben op het gebied van techniek, foodstyling en recepten. De school bevindt zich iets buiten Parijs en biedt lessen aan met een leger aan chefs met een indrukwekkend CV.

Zo gaf Christophe Marleix me onlangs les tijdens een cursus op het Ducasse Institute. Van origine komt hij uit Lyon en werkte hij bij onder andere Paul Bocuse en in Alain Ducasse au Plaza Athénée te Parijs als souschef en chef de cuisine.

Aan het begin van de cursus worden de recepten uitgedeeld met onder andere een ingrediëntenlijst. Nadat de gerechten zijn gemaakt en mooi zijn gepresenteerd worden deze gezamenlijk gegeten.Tot slot geeft chef Marleix de kandidaten tips en tricks op het gebied van gebruikte (Franse) technieken en laat hij een manier zien van presenteren op het bord.

Alain2

Bij Alain Ducasse wordt er voornamelijk met olijfolie gekookt en alleen wanneer het nodig is met boter (denk aan sauzen en jus). Chef Marleix zweert bij de olijfolie van Cédric Casanova (Casanova’s zaak in Parijs is een aanrader, red.). Daarnaast is het leuk om te zien dat bijna alle pannen van Le creuset zijn of Staub. Het schijnt namelijk dat de smaakbeleving intenser is wanneer er wordt gekookt met deze prachtige, robuuste pannen.

Wat me het meeste opvalt is dat het product tegenwoordig centraal staat in het bord, en niet alles er omheen. De trend wil op het moment dat het product gezond is en bedachtzaam en in een land waar vaak vast wordt gehouden aan de klassieke Franse keuken, gaat Alain Ducasse goed mee met de trends door ze te introduceren in zijn prachtige Ducasse Insitute.

Droom je er zelf al jaren van om een cursus te volgen bij keukengod Alain Ducasse? Grijp dan nu je kans! Cursussen worden gegeven in verschillende thema’s (ook in het Engels) en kunnen variëren van een dagdeel tot een paar weken. De prijzen zijn helaas niet allerminst, maar ze zijn het wel dubbel en dwars waard! Kijk hier voor meer informatie. 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.