Joyce Bielderman
Joyce Bielderman Inspiratie 23 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Culy ontdekt… het boek van MasterChef-winnaar Bart van Berkel

In 2014 won Bart van Berkel MasterChef Holland. En na zijn overwinning heeft hij niet stilgezeten. Bart heeft namelijk een eigen kookboek geschreven, ‘Ontdek Het Geheim Van De Chef’. Om dat te vieren werden we uitgenodigd (bij The Jane) voor een presentatie. Culy’s Joyce ging op pad.

Tekst en foto’s: Joyce Bielderman

De titel van het boek laat niets aan de verbeelding over. Bart ontdekte er letterlijk de geheimen van diverse chefs voor. Hij wist zich bij maar liefst 13 Nederlandse topkoks de keuken in te kletsen om samen met hen een aantal signature dishes te koken. Dat levert een boek vol recepten op.

Aanschuiven bij The Jane

Omdat Bart ook met Sergio Herman en Nick Bril kookte, zijn we uitgenodigd bij hun prachtige restaurant (onlangs uitgeroepen tot het mooiste ter wereld!), The Jane in Antwerpen voor een officiële presentatie. Met – natuurlijk – in ieder geval één signature dish om te proeven.

Het gerecht van Nick Bril en Sergio Herman

Het signatuurgerecht van deze chefs valt snel op de kaart terug te vinden (meteen na de charcuterie, als voorgerecht): maigre, appel, wasabi, dashi. Een fris gerechtje opgemaakt in een kommetje en afgemaakt met witte bloemetjes en klaverzuring. Een goede starter! En gelukkig voor ons blijft het daar niet bij.

Leuk voor Culy. Maar hoe zit dat met het boek? Want dat klinkt heel lekker allemaal, maar waar duikel je als thuiskok in hemelsnaam een vis als maigre op? En dashi? Waar koop je dat nu weer? Als je al weet wat het is… Bij het openslaan van het boek wordt het gelukkig duidelijk!

Bart heeft de signature dishes niet 1-op-1 overgenomen, maar vrij ‘vertaald’ naar de thuiskeuken. De maigre bijvoorbeeld, is vervangen door roodbaars. Een vis waar veel makkelijker aan te komen is. En voor dashi heeft hij een kooptip toegevoegd: bij de toko vind je het zeker.

Nog meer signature dishes voor thuis

In totaal heeft Bart van alle 13 chefs een aantal gerechten verwerkt. Als je het boek koopt, haal je er dus 50 ‘vertaalde’ toprecepten mee in huis. Plus nog wat handige tips en trucs die Bart tijdens zijn deelname aan MasterChef heeft opgedaan. En dat is ook mooi meegenomen.

Cadeautip?

Zeker! Voor de geoefende thuiskok dan. Want eenvoudige gerechten zijn het niet. Maar hou je van koken en een beetje uitdaging in de keuken, dan haal je wel een boek in huis waar je een tijdje mee vooruit kunt. Of in ieder geval een bijzonder kerstmenu mee kunt bereiden. Succes!

‘Het Geheim Van De Chef’ kost € 29,95 en bestel je via www.ontdekhetgeheimvandechef.nl.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.