Joyce Bielderman
Joyce Bielderman Inspiratie 24 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Culy ontdekt… FIJNproeven, de nieuwe restaurantweek voor toprestaurants

Actieweken bij restaurants zijn natuurlijk niet nieuw. Je kent ongetwijfeld De Restaurantweek en Dining With The Stars. Misschien ben je zelfs weleens met een bon van Groupon bij een restaurant wezen eten, of via een andere actie. Aan deze lijst valt nu een nieuwe week toe te voegen: FIJNproeven. Een speciale restaurantweek voor de topgastronomie.

Tekst en foto’s: Joyce Bielderman

Ruim 100 toprestaurants

Dat klinkt niet alleen spannend, dat is het ook. Je kunt van 12 tot en met 18 oktober 2015 namelijk bij meer dan 100 toprestaurants voor een schappelijk prijsje aanschuiven voor een 3-gangen diner of lunch. De ultieme kans om kennis te maken met topgastronomie, aldus de organisatoren.

Culy mocht alvast komen proeven. Zes deelnemende sterrenchefs presenteerden namelijk bij restaurant Vinkeles* in Amsterdam een speciaal gerecht; eentje die tijdens FIJNproeven van 12 tot en met 18 oktober ook op de kaart zou kunnen staan. Een bijzonder voorproefje…

Frisse vis

Na wat amuses – opperdoezer ronde met geitenyoghurt en sjalot is onze favoriet – mag Edwin Vinke (chef van De Kromme Watergang**) het spits afbijten. Hij serveert zeebaars met scheermessen, ceviche, avocado en tuinkruiden.

Hierna komt er een knappe coupe op tafel. Xiao Han Ji (Hang Ting Cuisine*) presenteert verschillende bereidingen van zeetong en coquille, enoki, XO, leliebloem, komkommer. Een gerecht dat minstens zo lekker is als -ie eruit ziet.

Comfort food

Erik van Loo (Parkheuvel**) is verantwoordelijk voor de ravioli van zwarte Bresse kip met gebakken nieroogkreeftjes (ofwel langoustines). Een van de bekendere signature dishes van de sterrenchef.

Jan Sobecki (Chapeau**) serveert gnocchi, parmezaan, tomaat en basilicum. Comfort food dus, maar dan de chique vega versie. Simpel, maar wel heel erg lekker, noemt hij het zelf.

Piece en dessert

Dan de chef die vandaag zijn keuken ter beschikking heeft gesteld: Dennis Kuipers (Vinkeles*). Hij serveert gebraden anjou duif, bospeen, pommes dauphine en gedroogde abrikoos. Mooi (en lekker) ook omdat de jus van het karkas aan tafel wordt opgeschonken.

Het dessert – tot slot – is in handen van Andre Gerrits (‘t Amsterdammertje*). Hij gaat voor chocolade met koffie en passievrucht. Een gerecht waarvan je vooraf al weet dat de ingrediënten goed samengaan. En dat deed het!

Ook FIJNproeven?

Deze gerechten geven je alvast een idee van wat je kunt verwachten tijdens FIJNproeven van 12 tot en met 18 oktober. Sterker nog: bij Chapeau** mag je zelfs vragen om de gnocchi als je reserveert! Onze tip: let wel even op bij het reserveren van je tafel.

Tijdens FIJNproeven eet je namelijk 3 gangen voor € 37,50. Maar, let op: daar komen nog wel toeslagen voor de sterrenrestaurants bij. € 7,50 per ster. Nu is 60 euro voor 3 gangen bij een driesterrenzaak natuurlijk niet duur, maar het is wel handig daar vooraf even rekening mee te houden. Eet ze!

Reserveren kan via FIJNproeven. FIJNproeven is opgezet door Alliance Gastronomique, les Patrons Cuisiniers en Jeunes Restaurateurs de L’Europe in samenwerking met Diningcity.

Topchefs Edwin Vinke (Restaurant De Kromme Watergang**) en Erik van Loo (Restaurant Parkheuvel**)

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.