Redactie
Redactie Drinken 23 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Mr. Vino houdt van pittig: welke wijn bij kruidige gerechten?

Spicy wordt door iedereen anders ervaren. Waarbij de een met wappergebaren voor de mond tot uiting wil brengen dat iets heet is, lacht de ander dit weg en neemt demonstratief nog een hap.

Hoe je pittig ook ervaart, gelukkig zijn er wijnen die prima bij dergelijke gerechten combineren. Dat wijn en spijs elkaar aanvullen en niet overstemmen. Onze Mr. Vino geeft wat eenvoudige regeltjes.

Do’s en don’ts:

• Pas op met wijnen met te veel zuren (bijvoorbeeld een Sauvignon blanc); de scherpe en pikante smaken van een gerecht worden door deze wijnen namelijk versterkt.

• Vermijd wijnen met een hoog alcoholpercentage (14 procent en hoger). Als je bij een hap het gevoel hebt dat je mond in brand staat, dan versterken deze wijnen dat gevoel. Niet echt de bedoeling dunkt me.

• Een prima ‘blusapparaat’ is een frisse, lichte witte wijn.

• Zoet verzacht. Een lichtzoete witte wijn geeft een zachtere smaak aan een pittig gerecht.

• Een smaakrijk gerecht (pittig én veel specerijen) sireent om een smaakrijke wijn. Probeer maar eens een Gewürztraminer (uit de Alto Adige in Noord-Italië) met een Indiaas curry-gerecht.

Een aantal suggesties voor wijn bij kruidige gerechten:

• Een lichtgekoelde, lichtzoete Riesling uit Duitsland (let bij het etiket op de benaming: Spätlese).

• Een Pinot Gris. Veel smaak en een beetje bloemig. Kan komen uit de Elzas, uit Duitsland, uit Italië (Pinot Grigio) en niet te vergeten Nieuw-Zeeland. Hoe pittiger het gerecht hoe voller de Pinot Gris moet zijn (en dan combineren die uit de Elzas het beste).

• Een Gruner Veltliner. Heb ik al vaker aangeprezen als een frisse, droge wijn zonder al te hoge zuren. Iets kruidig en je proeft meer dan één smaak (zoals bij vele Chardonnays en Sauvignon Blancs). Ideaal voor niet al te spicy gerechten.

Droge rosés, bijvoorbeeld uit Navarra. Doen het ook goed bij Indonesische gerechten en gevarieerde groenteschotels.

• En rood? Dat heeft eerlijk gezegd niet mijn voorkeur bij pittige gerechten. Wat ik me wel kan voorstellen is dat je een jonge, lichte, fruitige rode wijn schenkt bij kip of lam dat geroosterd wordt. Denk aan een Pinot Noir uit de Elzas, een Zweigelt uit Oostenrijk (de lichtere versie) of een mooie Beaujolais Cru (Chénas of Juliënas). Licht gekoeld uiteraard want dat vinden de smaakpapillen heerlijk.

Santé.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.