Redactie
Redactie Gadgets 16 okt 2015
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… de spiraalsnijder van KitchenAid (spiralizer)

We schreven er al eerder over: de spiralizer is hip. Je kunt er courgetti-slierten mee maken (een handige vervanger voor pasta), maar ook zoete aardappeltwisters of handige appelschijfjes. Ons favoriete keukenmerk, KitchenAid, heeft nu ook een spiraalsnijder als opzetstuk voor hun iconische mixer.

Slierten snijden van groente of fruit die lijken op spaghetti. Spiralen of krullen maken van biet of zoete aardappel. Of een appel schillen en tegelijkertijd uitboren. Het kan allemaal met de spiraalsnijder van KitchenAid, het nieuwe hulpstuk voor de staande mixer.

De set bevat 4 verwisselbare spiraalmessen én een schilmes. Het hulpstuk kan schillen, snijden en ontkernen. Je bevestigt ‘m aan de arm van de mixer en hij doet zelf het werk; je hoeft ‘m alleen maar aan te zetten.

In de set vind je:

– Een fijn spiraalmes die groente en fruit snijdt in dunne sliertjes van 4 mm x 4 mm die lijken op spaghetti;
– Een medium spiraalmes die dikkere strengen van 4 mm x 6 mm maakt;
– Een krulmes met ontkerner van 12 mm voor een lint van 4 mm breed, ideaal voor vers fruit en groentes met een kleine of geen kern, bijvoorbeeld courgette
– Een krulmes met ontkerner van 23 mm voor een lint van 4 mm breed, ideaal voor vers fruit en groenten met een grote kern, bijvoorbeeld appels
– Een schilmes, apart of in combinatie met spiraal- of krulmessen te gebruiken.

Culy ontdekt

Dit nieuwe opzetstuk moesten we natuurlijk testen in de Culy keuken. Je ziet onze ervaring in onderstaande foto’s.

De set.
De set met alle onderdelen.
Het opzetstuk, dat je voorop de KitchenAid mixer klikt, met een mes en een schilmes. Deze klikken er heel eenvoudig op, het verwijderen moet je even ‘met beleid’ en voorzichtig doen, want het mes zit stevig vastgeklikt (en anders vliegt het opzetstuk door de keuken). De schiller werkt met een schuifsysteem, deze komt veel eenvoudiger los.
Zo zie je mooi alle onderdelen: voorop de schiller in het zwart, daarachter het mes en achterin de pin om het ingrediënt vast te klemmen. Het mes klik je in een schuifsysteem, deze schuif je tot aan het begin van je fruit of groente, zodat -ie stevig vast zit.
De pin waarmee je het fruit of de groente op z’n plek houdt.
Laten we beginnen met een appel! We gebruiken het krulmes én de schiller. Schuifsysteem helemaal aanschuiven, en de KitchenAid aanzetten (wij gebruikten de laagste stand).
De appel wordt superdun geschild én in een mooie spiraal gesneden.
Het klokhuis blijft netjes zitten, deze kun je er gemakkelijk af trekken.
Het eindresultaat van de Granny Smith appel. Netjes!
We testen een courgette met het fijne spiraalmes, om ‘spaghetti’ van te maken.
De maximale lengte is 14 centimeter, we moeten ongeveer een kwart van de courgette afsnijden. De schuifstand staat op maximale lengte.
De courgetti vliegt door het spiraalmes. Zie je de kern die blijft zitten?
Perfecte courgetti!
Tot slot proberen we een aardappel met het grotere krulmes.
De aardappel gaat er moeiteloos doorheen.
Alleen de kern van de aardappel blijft over (plus het kontje).
Et voilà: een aardappel spiraal.

Conclusie

De KitchenAid Spiraalsnijder werkt ontzettend eenvoudig én goed. Het opzetstuk is gemaakt van metaal en alle losse onderdelen zijn vaatwasbestendig. Handig!

De onderdelen zijn heel makkelijk erop te klikken; alles zit binnen een minuut in elkaar. Het verwijderen is even eenvoudig, hoewel je even op moet letten als je het mes eruit klikt, dit gaat wat moeizamer (maar dat is niet voor niets, want die moet nu eenmaal goed vastzitten).

Alle vier de messen werken perfect en geven elk een ander resultaat. Wij hebben met geen enkel ingrediënt moeite gehad, alles ging prima.

Goedkoop is de KitchenAid Spiraalsnijder niet; hij kost € 139,- (te koop bij de bekende KitchenAid verkooppunten). Maar als je van gemak houdt, graag courgetti op tafel zet, vaak appeltaarten maakt en andere groenten en fruit makkelijk wil snijden, dan is dit absoluut een goede investering.

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox 🥘

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Culy ontdekt… de spiraalsnijder van KitchenAid (spiralizer)
Sluiten