Culy
Culy Inspiratie 16 oktober 2015

Video: wat is xanthaangom precies?

Hoewel de naam je misschien niks zegt, is de kans groot dat je wel vaker producten hebt gegeten waar xanthaangom in is verwerkt. Deze stof wordt veel gebruikt in de moleculaire keuken, maar wat is het nu precies?

In de bovenstaande video wordt uitgelegd wat xanthaangom precies is. Kort gezegd: xanthaangom is een verdikkingsmiddel, maar het wordt ook gebruikt als vervanger van gluten (om het deeg meer stretchy te maken) en als emulgator (bijvoorbeeld voor sauzen en dressings).

Om het te gebruiken heb je slechts 0,5% xanthaangom nodig van het totale gewicht van waar je het mee wilt mengen. Heb je bijvoorbeeld 200 milliliter dressing die je wilt binden, dan heb je slecht 1 gram xanthaangom nodig.

Fresh lettuce with grilled peaches
Fresh lettuce with grilled peaches

Waar koop je xanthaangom?

Het lijkt moeilijker dan het is, want na een korte speurtocht kwamen we erachter dat zelfs Albert Heijn xanthaangom verkoopt. Via bestelservice Albert heb je het zo in huis, en ook verkopen sommige fysieke filialen het. Daarnaast kun je het kopen bij sommige groothandels en kook-speciaalzaken.

De prijzen variëren. Zo betaal je bij AH €4,99 voor een verpakking van 200 gram en bij webwinkel Pit & Pit €3,99 per 100 gram.

Wat is xanthaangom?
Bron: Flickr

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Video: wat is xanthaangom precies?
Sluiten