Joyce Bielderman
Joyce Bielderman Inspiratie 9 nov 2015
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… de Ecuadoriaanse keuken

Eten uit Peru is superhip. Voor sommige foodies een reason to travel zelfs. Maar hoe zit dat met de landen die naast Peru liggen? Is het eten daar minstens zo interessant? Culy’s Joyce proefde in Quito (een aantal gerechten uit) de Ecuadoriaanse keuken.

Tekst en foto’s: Joyce Bielderman

Benieuwd naar waar je het lekkerst kunt eten in Quito? Joyce gaf eerder al haar favoriete tips.

Ecuador en Peru hebben ongeveer hetzelfde klimaat, dus groeit er ook ongeveer hetzelfde. Maïs, aardappels, fruit. Maar de manier waarop deze producten in de keuken worden ingezet, is per land verschillend. De keuken van Ecuador is heel traditioneel, puur een eerlijk. En dat zie je overal terug.

Wonderlijk fruit

Boomtomaten, bananenpassievruchten, zuurzakken en drakenvruchten (dragon fruit). Het zijn zomaar een paar namen van de exotische en bijzondere vruchten die in Ecuador op bijna elke straathoek te vinden zijn. Je koopt ze niet alleen als fruit, op tal van plekken kun je er ook een sapje van laten persen.

Jugo puro: sap puur natuur

Fruitsap is voor Ecuadorianen precies wat het woord zegt: sap van fruit. In het Ecuadoriaans, jugo puro. Dat betekent dat zo’n bekertje lekkers hier niet extra gezoet wordt. Dat is allesbehalve fancy, maar wel heel gezond. Geen wonder dat de Ecuadorianen hun jugo puro het liefst bij elke maaltijd drinken.

IJskoud de lekkerste

Natuurlijk wordt er met Ecuadoriaanse vruchten ook ijs gemaakt. En dat doen ze op traditionele wijze. Ze draaien een bronzen pan (paila) rond in een bak met ijs en zout. De pan bevat in ieder geval fruitsap, rietsuiker en eiwitten. Soms ook kaneel en peper. En dat levert – na een behoorlijke tijd draaien – heerlijk ijs op.

Maïs: elke keer weer anders

In Ecuador wordt al eeuwenlang ontzettend veel maïs verbouwd. Je vindt het dus in bijna elk gerecht terug. En zit het niet al in je eten verwerkt, verwacht dan een bakje popcorn op tafel. Ecuadorianen eten namelijk bijna overal popcorn bij. In de soep bijvoorbeeld. Een beetje vreemd, maar wel lekker.

Alles met aardappels

Ook aardappels kom je veel tegen in de Ecuadoriaanse keuken. Gelukkig maken ze hier creatieve gerechten mee. Ilapingachos bijvoorbeeld. Dat zijn aardappeltortilla’s die vaak worden geserveerd met guacamole. En die guacamole is dan bij voorkeur van avocado, een vrucht die je in Ecuador ook overal tegenkomt.

Ook in de soep

De Ecuadorianen zijn echte soepeters. Voor veel van hen is dat ook de complete maaltijd. En dat is op zich niet vreemd, want de soepen in Ecuador zijn over het algemeen ontzettend goed gevuld. Met bijvoorbeeld koeienpoten (caldo de patas) of – je raadt het al – aardappels (locro de papas).

Van kop tot staart: cavia

Last but not least… het meest traditionele gerecht uit de Ecuadoriaanse keuken: cavia (cuy). Je moet er wel tegen kunnen om het hele beest op het spit te zien draaien. Want daar houden de Ecuadorianen van. En misschien is het daardoor ook alleen voor de avontuurlijke eters…

Speciaal voor in het weekend

Ecuadorianen bestellen cuy het liefst in z’n geheel. Het is voor hen een echte specialiteit. Zij eten cavia dus alleen tijdens speciale gelegenheden. Wil je het ook proeven? Dan maak je de meeste kans in het weekend een restaurant te zoeken wat cavia serveert. Succes!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.