Joyce Bielderman
Joyce Bielderman Inspiratie 9 jan 2013
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… De beste streekproducten uit Kvarner, Kroatië

Culy’s Joyce reisde onlangs af naar de Kroatische regio Kvarner. Ze proefde diverse gerechten uit de lokale keuken en ontdekte dat Kroatië – zeker op culinair gebied – niet onder doet voor wat de bekendere buur(t)landen. We zetten de drie beste Kroatische streekproducten op een rij.

Tekst: Joyce Bielderman

beli2haven

Zlahtina (droge witte wijn)

Nu zijn de Kroaten sowieso geen onverdienstelijke wijnmakers, maar met de Zlahtina hebben ze een wel heel bijzondere wijn in hun assortiment. De gelijknamige druif groeit alleen op het eiland Krk. Om precies te zijn in wijngaarden op de heuvels van Vrbnik. De droge witte wijn kenmerkt zich door een verfrissende smaak. En vanwege het zachte aroma is Zlahtina geschikt voor het serveren bij praktisch alle vis- en vleesgerechten. En dat is precies wat ze in Kvarner doen! Zlahtina wordt vooral hier gedronken en amper geëxporteerd. Waarom zouden ze ook? Veel te lekker om te delen…

Een wel heel bijzonder exemplaar…

Wijnhuis Vrbnik heeft een bizarre manier ontdekt om wijn te conserveren. Wijnmaker Marinko Vladic heeft een groot aantal op de bodem van de zee neergelegd. Volgens hem is het de enige plek waar de temperatuur echt constant is en blijft. Daarom ligt een kleine selectie van hun exclusieve ‘champagne’, een mousserende wijn gemaakt van Zlahtina, op een geheime plek in zee.

valometwijn

Olijfolie (in alle soorten en maten)

De trots van de Kroaten is hun olijfolie. Je kan geen konoba binnenlopen of er staan minstens drie inheemse soorten op tafel. Elke soort past bij een gerecht. Want over hun vloeibare goud zijn ze hier serieus. Niet zo gek als je bedenkt dat in Kroatië een van de oudste olijfbomen ter wereld staat. Deze reus – gepland door de Romeinen – is 1600 jaar oud. Aan de Europese regel dat olijfolie al Spaanse of Italiaans genoemd mag worden zolang er meer dan 0,2 procent olijfolie uit dat gebied in zit, doen de Kroaten niet mee. Koop hier een olijfolie en deze is 100% Kroatisch. Gegarandeerd!

Een wel heel bijzonder evenement…

Punat op het eiland Krk is the place to be als je van olijven houdt. Elk jaar in oktober wordt hier het Days of Olives festival georganiseerd. Natuurlijk kun je dan olijfolie proeven, maar olijven plukken is ook een optie. Ga je in een ander seizoen naar Kvarner? Schuif dan aan in restaurant Plavi Podrum. De eigenaresse is – naast een gerespecteerd sommelier – ook een kenner van olijfolie.

flesjesolijfboom

Surlice (de enige Kroatische pasta)

De Kroatische grond is vruchtbaar, maar graan groeit er niet. Pasta – anders dan bij de Italianen – is daarom geen authentic dish. Toch hebben ze in Kvarner een eigen soort weten te maken: surlice. Deze was vroeger alleen voor de rijken te betalen. Surlicedeeg wordt eerst gevormd tot een soort gnocchi-vormige bolletjes die vervolgens met een breinaald een langgerekte vorm krijgen. In Kvarner serveren ze surlice met alles wat het land (en de zee) biedt. Dus de ene keer eet je deze pasta met garnalen of andere zeevruchten, een andere keer met truffel of lam.

Een wel heel bijzondere ervaring…

Bij Pod Murvu in Malinska wordt je ontvangen door het (wat oudere) echtpaar wat dit restaurant al jaren runt. En authentieker dan dit, vind je in Kvarner niet! Met een beetje geluk mag je in de eenvoudige keuken een kijkje nemen. Om hier te ontdekken dat de eigenaresse daar eigenhandig jouw surlice staat te draaien. Met satéprikkers!

surlice_maken2surlice

Lees ook het vorige Culy report over Kroatië: Konoba’s in de Kroatische regio Kvarner

Met dank aan www.kroatischverkeersbureau.nl.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.