Joyce Bielderman
Joyce Bielderman Inspiratie 8 nov 2012
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… Konoba’s in de Kroatische regio Kvarner

Op zoek naar een vakantiebestemming waar je in chique restaurants met fancy tafelzilver en design servies aan kunt schuiven? Dan ben je in de Kroatische regio Kvarner aan het verkeerde adres. Hier – vooral op de eilanden – staan de Konoba’s op het menu. Traditionele restaurants die uitsluitend homemade gerechten serveren. Geen sjiek gedoe, maar grote porties met uitsluitend de beste verse ingrediënten. Rechtstreeks uit zee (of van het land) op je bord.

Tekst: Joyce Bielderman

Want of je nu inktvis, garnalen, zeebaars, makreel, zeeduivel, kabeljauw, kokkels, coquilles, sardines of een andere vissoort voorgeschoteld krijgt, één ding is zeker… Deze vis komt uit de Adriatische zee. Waarschijnlijk is ‘ie dezelfde ochtend nog gevangen door een lokale visser die de eigenaar van de het restaurant goed kent. Want zo werkt dat hier. Vis is vers gevangen, groenten en kruiden zijn zojuist geoogst. En het vlees? Wat er in de regio aan wild rondloopt, zou zomaar eens op je bord kunnen belanden. Want waarom zou je moeilijk doen als lekker eten ook makkelijk kan?

kokkelspastascampisvijgen_dessert

Streekgerechten uit grootmoeders tijd
En misschien maakt juist dat Kvarner – zonder dat de inwoners daar over nadenken of extra moeite voor doen – tot een hippe vakantiebestemming. In Nederland is de ‘back to basic’-keuken immers ook weer helemaal terug. Het grootste verschil is alleen dat deze manier van koken bij ons vaak terug te zien (en te proeven is) als restaurantconcept waar zorgvuldig over is nagedacht. Op de Kroatische eilanden (in de regio Kvarner) is dat anders, daar is deze keuken eigenlijk nooit weggeweest. De authenticiteit druipt er dus letterlijk vanaf. En stiekem is dat natuurlijk meer dan lekker!

antipasti3fuzinehaard_etenkeuken_pasta

Ons kent ons (en jij nu ook)
Het ontdekken van een echte Konoba (en niet een op toeristen gericht restaurant wat zich hiervoor uitgeeft) doe je op de old fashioned manier. Google-en heeft namelijk geen zin; daar zijn deze restaurants amper op te vinden. En vragen naar welk restaurant je zou moeten, werkt ook niet. De bewoners zullen denken dat je als toerist op zoek bent naar een plek waar minder inheemse gerechten (pizza in het ergste geval) worden geserveerd.

Het Konoba-ritueel gaat als volgt: ga naar het dorpsplein of de haven en neem plaats op een terras. Drink een kopje koffie of een glas wijn en vraag de bediening – of de vissers in de buurt – bij WIE je lekker kunt eten. Omdat iedereen elkaar kent, weet je zeker dat je bij een Konoba eet waar ook de lokale bevolking gezellig aanschuift.

haven_en_terras2sardinesvisjesvisschaal

Als je het mij vraagt…
Natuurlijk heb ik de wereld van het eten bij een Konoba (ergens in Kvarner) ook zelf moeten ontdekken. Maar ik heb geoefend! Inmiddels kan ik je een aantal goede tips geven. En rest me niets anders dan je smakelijk eten te wensen: Dobar tek!

Op het eiland Krk

Konoba Rivica in Malinska: deze Konoba heeft een geweldig terras direct aan de haven. En is het een beetje chilly, dan verhuis je naar binnen en zie je meteen hoe ze jouw vis en vlees grillen in de open haar die middenin de eetzaal te vinden is.

Konoba Pod Murvu in Milovčiči: deze Konoba wordt gerund door een echtpaar. Ze zijn zeker niet de jongste meer, maar staan met veel plezier nog elke dag samen in de keuken (en de bediening). Authentieker dan dit vind je op Krk niet!

Op het eiland Cres

Vismarkt in de haven van Cres: direct aan de haven vind je een gebouw met een blauwe deur. Hier wordt elke dag de vismarkt gehouden. Iedereen koopt hier vis, dus ook de eigenaren van de Konoba’s in de buurt. Wedden dat je hier een goede tip krijgt?

Konoba Tramuntana in Beli: Volg de lange kronkelige, smalle weg naar het kleine idyllische plaatsje Beli en je komt vanzelf bij Tramuntana. In de zomer zit je hier heerlijk in de tuin, maar binnen bij de open haard is het ook reuze gezellig!

Met dank aan www.kroatischverkeersbureau.nl.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.