Culy ontdekt… culinaire hotspots van Portland, deel 1

Wat mag je verwachten van een stad die de slogan ‘Keep Portland weird!’ te pas en te onpas gebruikt? Dat deze plek in ieder geval op geen enkele manier te vergelijken is met welke andere Amerikaanse stad dan ook. En dat lukt Portland (Oregon) zeker. Helemaal als het gaat om eten. Culy’s Joyce ging op onderzoek uit en zet de meest verrassend smakelijke plekken van Portland op een rij. Vandaag deel 1.

Tekst en foto’s: Joyce Bielderman

Portland is bijna on-Amerikaans. De straten zijn gezellig smal en ketens die junkfood aanbieden zie je hier nauwelijks. Wat dit betekent? Dat je de lekkerste lunch scoort op een pleintje bij een food cart (niet te verwarren met een food truck), dat donuts te vinden zijn in zelfs hartige varianten en dat de lekkerste gebakjes van de stad glutenvrij, vegan en locally produced zijn. Met andere woorden… welkom in food heaven!

enter_klein

Delicious dagverse donuts
Als je de ingrediëntenlijst bekijkt, weet je dat je bij Blue Star Donuts goed zit. Het deeg wordt elke dag vers gemaakt van onder meer duurzaam broodmeel en vrije uitloopeieren. Maar daar stopt het voor deze donutmaker niet. Een beetje spanning aanbrengen, daar houden ze hier wel van. Dus proef je bij Blue Star Donuts bijzondere smaakcombinaties.

Wat dacht je van maple & bacon, cointreau crème brulee of blueberry bourbon basil? Wij kunnen je verklappen dat ze meer dan lekker zijn. En wil je er iets over kwijt op social media? Dan heeft Blue Star Donuts handige tips voor je verzameld. Die hangen aan de muur…

blue_star_donuts2social_media_blue_star_donuts_klein

Food (carts) verbroederen
Een trip naar Portland is niet af zonder bezoek aan een food cart. Of liever: een aantal food carts. Het grootste verschil met de NYC food trucks, is dat deze karretjes niet rijden. Ze staan permanent geparkeerd. Gelukkig vind je in de stad veel pleinen die gevuld zijn met deze food carts. Je hoeft dus nooit ver te zoeken.

Maar waarom zijn ze er zo dol op? Allereerst natuurlijk omdat je bij zo’n food cart onwijs lekker eet. En de keuze is reuze. Elke keuken is vertegenwoordigd. Daarnaast zijn food carts goed voor de buurt. Samen eten blijkt zo’n gezellige uitwerking op een wijk te hebben dat elke grimmige buurt (die wel een boost kan gebruiken) een plein met carts krijgt. Fleurt de boel van op… Heerlijk!

Zie voor meer informatie: www.foodcartsportland.com.

foodcart1foodcart2

Petunia’s (bijna) gezonde pastry
Wat doe je als je zelf allerlei voedselintoleranties hebt? Juist! Je gaat op zoek naar lekkere dingen die je wel kunt eten. Dit deed ook de eigenaresse van Petunia’s pies & pastries. Het grote verschil met andere mensen die glutenvrij en veganistisch (moeten) eten, is dat zij besloot haar creaties te delen. Dit leverde Petunia’s op.

Een winkel vol lekker gebak, koekjes en andere zoete lekkernijen die stuk voor stuk glutenvrij en vegan zijn (heel mooi opgesteld in bijpassend mierzoet interieur). Alle producten bij Petunia’s zijn gemaakt met alleen natuurlijke, verse en lokale ingrediënten. En da’s ook lekker als je geen allergie of intolerantie hebt. Kun je lekker snoepen zonder je schuldig te voelen.

petunias_counterpetunias_Portland

Zout, zouter, zoutst
Zomaar in een straat in South East Portland, bevindt zich het meest bijzondere winkeltje van heel Oregon. The Meadow (zo klein… als je niet weet dat het er zit, loop je er voorbij) verkoopt voornamelijk zout. En je kunt het zo gek niet bedenken, ze hebben het. Van fleur de sel tot Himalaya zout en alles wat ertussen zit.

Maar er is meer. Helemaal achter in de winkel – naast een kleine collectie wijn en vermouth – staat een kast vol cocktail bitters. Zoveel hebben wij er nog nooit bij elkaar gezien. Volgens de verkopers is het niet meer dan logisch dat deze bitters hier staan. Ze hebben namelijk dezelfde functie voor cocktails als zout voor eten; ze zorgen voor smaak. Wij zijn verkocht!

meadows_bitters