Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 4 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Culy’s Food Finds: cocoa bitters van Angostura

Speur in een willekeurige cocktailbar eens achter de toog en je ziet áltijd een flesje Angostura bitters staan. Dit flesje met het herkenbare veel te grote etiket kun je zien als de smaakmaker voor je cocktail. En de klassieke ‘aromatic bitters’ van Angostura hebben nu een broertje gekregen: cocoa bitters. Jawel: bitters met cacao. Culy vertelt je wat je er allemaal mee kunt doen.

Slechts een druppeltje bitters geeft al veel smaak, diepte en complexiteit aan je cocktail. Geen wonder dat bartenders er zo dol op zijn!

> Lees ook: het geheim achter Angostura bitters: het medicijn dat een smaakmaker werd

Wat zijn bitters?

De 200 jaar oude klassieke Angostura bitters zijn de bekendste soort bitters, die kun je hier in Nederland in vrijwel elke slijterij wel vinden. Ook de sinaasappelbitters (orange bitters) kom je vaker tegen.

Toen wij in New York een supermarkt van Whole Foods binnenliepen, zagen we een schap vol met verschillende soorten bitters. Van sinaasappel tot grapefruit en van chocolade bitters tot aan selderij of munt: er is een hele wereld aan bitters te ontdekken.

Een beetje barman heeft inmiddels wel zijn adresjes om deze smaakmakers in te kunnen slaan. Voor de gewone consument is dat wat lastiger, maar er is goed nieuws: sinds kort zijn ook de cocoa bitters van Angostura op de Nederlandse markt verschenen.

Cocoa bitters

De cocoa bitters zitten ook weer in het bekende formaat flesje – mét te groot etiket – maar dan met een paarse dop. Ook dit flesje zit vol met aromaten, maar dan gemengd met cacao nibs die afkomstig zijn uit Trinidad en Tobago. Om precies te zijn gaat het om Trinitario cacao: één van de drie hoofdsoorten van cacao.

Dat maakt de inhoud van dit flesje rijk, bitter, floraal, nootachtig, cacao-achtig en aromatisch. Het grootste verschil met de klassieke Angostura bitters is natuurlijk de nootachtige, aardse smaak met een vleug cacao.

Angostura coca bitters
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Wat kun je ermee?

De meeste bartenders gebruiken de klassieke Angostura bitters voor drankjes als de Old Fashioned en de Manhattan en de sinaasappelbitters voor cocktails met wodka, gin en whisky. Ook in een Martini is het een echte match.

De nieuwe cocoa bitters passen dan weer perfect bij zoete vermout of lang gerijpte spirits als, whisky, rum, cognac en tequila. Maar je kunt er ook een gemeen lekkere Espresso Martini of andere koffiecocktails mee maken! Wat dacht je bijvoorbeeld van een White Russian?

Koken met Angostura bitters

We schreven eerder al een artikel over koken met Angostura bitters, want ja: dat kan dus ook heel goed. Leuk om mee te experimenteren! Voeg één of twee theelepels toe aan chocoladetruffels, chocoladetaart, koekjes, brownies of warme chocolademelk.

Dat kan trouwens ook in hartige gerechten, bijvoorbeeld in de marinade voor steak of kip, barbecuesauzen, zwarte bonensoep, of een chili con carne. Het geeft misschien wel net dat beetje je-ne-sais-quoi aan je gerecht waar je naar op zoek was…