Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 27 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Zo bouw je de perfecte club sandwich (en dit zijn lekkere varianten)

Weinig broodjes zo iconisch als de club sandwich. De in driehoeken gesneden belegde boterhammen hebben dan misschien niet het hipste imago, goed gemaakt is ‘t simpelweg heerlijk. En wil je die nou tot in de perfectie bouwen? Goed nieuws: wij hebben onze beste tips bij elkaar gesprokkeld.

Klassieke club sandwich

In de basis bestaat een club sandwich uit twee of drie sneetjes met mayo besmeerd wit brood (licht getoast), ijsbergsla, tomaat, crispy bacon en plakjes kalkoen. Hoe je die op z’n lekkerst maakt? Door de allerlekkerste ingrediënten te selecteren, ten eerste. Het beste witte brood van de bakker om de hoek (en niet te dik gesneden!), zelfgemaakte mayo, coeur de boeuftomaten in seizoen en vlees van de slager.

Ook de dikte van de ingrediënten is van belang. Probeer alles in ieder geval goed in balans te houden en streef naar een gelijke verdeling. Overdrijf ook niet met de hoeveelheden per ingrediënt: je wil dat de ingrediënten netjes op hun plaats blijven als je je tanden daarin zet. Bouw al die dingen mooi op elkaar en snijd die club sandwich in driehoekjes, eventueel bij elkaar gehouden door tandenstokers.

Varianten op club sandwich

Vega club sandwich

Heerlijk dus, zo’n klassieke club sandwich, maar helaas niet vega. Wil je dat liever wel, dan kun je je ofwel richten tot de 1-op-1-vleesvervangers uit de supermarkt, ofwel gewoon een eigen geniale combinatie bedenken. Wij zijn bijvoorbeeld fan van eiersalade met avocado. En als vervanger voor de bacon zou je ook tempeh kunnen inzetten. Maak kennis met tempeh bacon: een heerlijke en snelle vleesvervanger.

Maak ‘n toffe mayo

Van alle componenten om mee te variëren is de mayo van een club sandwich misschien nog wel de leukste. Die kun je namelijk makkelijk een kick geven door wat extra mosterd, een beetje sambal of een kneepje sriracha.

Ook een frissere richting uitgaan kan, door de toevoeging van limoen (rasp en een beetje sap). Hou je van een rokerig aroma? Pimp je mayo met wat liquid smoke, gerookt zeezout of gerookt paprikapoeder.

Indiase club sandwich…

Leuk idee: op Food52 troffen we een Indiaas geïnspireerde club sandwich aan. Daarvoor bouwen ze ‘m met onder meer korianderchutney, chaat masala en witte kaas. Kan niet anders dan lekker zijn natuurlijk.

…of uit een ander land

Al kun je dat principe natuurlijk net zo goed doortrekken naar andere wereldkeukens. Wil jij liever een Mexicaans geïnspireerde versie? Pak die zwarte bonen, guacamole en chipotle in adobo er alvast maar bij. Fan van de Japanse keuken? Vervang het vlees in de klassieke versie door zalm en roer wat wasabi door de mayo. Liever een Italiaans tintje? Pesto, serranoham en zongedroogde tomaatjes zijn je beste vrienden.

En zo zie je dat je die goeie ouwe club sandwich behoorlijk makkelijk naar je hand kunt zetten.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.