Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 8 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

In Korea weten ze wat de makkelijkste manier van siroop maken is: cheong!

Alles dat goed is, komt van ver zegt men vaak. En zeker in het geval van de Koreaanse keuken kunnen we dat alleen maar beamen. Kimchi, bulgogi, bibimbap en ga zo maar door. Pas stuitten we op een – voor onze ogen – nieuwe Koreaanse delicatesse: cheong. Een Koreaanse (super makkelijke) manier van siroop maken.

En makkelijke siropen, daar kun je ons voor wakker maken!

Wat is cheong?

Cheong is een traditionele Koreaanse techniek voor het maken van siropen van fruit of bloemen. Hoewel Koreaans en siroop twee woorden zijn die kunnen duiden op een intimiderende, lastige bereidingsmethode, is cheong maken heel makkelijk. Het enige dat je nodig hebt, is fruit of bloemen en suiker.

Door suiker en fruit (of bloemen) te laten staan, zuigt de suiker het sap automatisch uit het fruit. De meeste cheong varianten moeten zo’n 30 tot 100 dagen staan alvorens je een echt goeie siroop hebt, maar sommige varianten (bijvoorbeeld met aardbei of blauwe bessen) zijn een stuk vlotter klaar.

Uiteindelijk – wanneer alle suiker is opgelost en omgezet tot sap – zeef je het fruit en blijft er een zoete siroop over die je kunt gebruiken om mee te koken, om fancy drankjes mee te maken of om nóg langer te laten staan en te zien wat het fermentatieproces doet. En met de restjes fruit? Daar kun je zelfs soju van maken!

Verschillende varianten van het Koreaanse sap

Cheongs maken is een eeuwenoude Koreaanse techniek. Geen wonder dat er dan ook verschillende ‘standaard’ varianten zijn. Een van de bekendste is de ‘Maesil-cheong’. Dit is een siroop gemaakt met pruimen. De siroop zou allerlei gezondheidsvoordelen hebben en is daarnaast ook erg lekker om te gebruiken als suikervervanger en – verdund met water – als thee.

Andere bekende varianten zijn ‘mucheong’ van witte rammenas, yuja-cheong met yuzu, gochu-cheong van groene pepers, yangpa-cheong van uien en omija-cheong van magnoliabloemen.

Zoals je leest, wordt cheong gemaakt van fruit, bloemen en groenten. Je kunt een cheong zo vloeibaar laten blijven of stevig laten worden als je zelf wilt. Laat je ‘m langer staan, dan wordt de substantie meer jam-achtig. In het geval van een cheong met uien, heb je dan een soort chutney.

Zelf cheong maken

Zelf cheong maken is super makkelijk. Echt! Wat zeggen we: je hebt er geen eens een recept voor nodig. Cheong maak je namelijk door een gewicht aan fruit, groente of bloemen te combineren met datzelfde gewicht aan suiker.

Hierna doe je het hoofdingrediënt in een pot, samen met de suiker. Mix de boel een beetje zodat er overal suiker zit, sluit de pot af en zet weg. Sommige cheongs zijn in een paar weken klaar, anderen laten je zo’n 100 dagen wachten. Maar we weten: geduld is een schone zaak. En je cheong wordt hoe ouder des te lekkerder.

Op zoek maar nog meer Koreaanse heerlijkheid in de keuken? Verdiep je eens in de Korean BBQ, maak Korean Fried Kibbeling (!) zonder frituur of maak een aardappelsalade maar dan lekker: gamja jorim, aardappels met Koreaanse twist (en hitte). 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.