Deze kruidenmix maakt Indiase gerechten extreem lekker (en zo maak je het!)
Er zijn van die smaken die je één keer proeft en nooit meer vergeet. Chaat masala is precies wat in dat rijtje past: fris, pittig en onweerstaanbaar lekker. Deze Indiase kruidenmix is het geheime ingrediënt dat een simpel gerecht in één keer spannend maakt én die typische smaak uit de Indiase keuken geeft.
Wat is chaat masala?
Chaat masala is een kruidenmengsel uit India dat traditioneel wordt gebruikt in chaat. Dat is populair streetfood dat je bij eetkraampjes langs de weg kunt halen. Het zijn kleine gerechtjes die hoog op smaak zijn zoals gefrituurde snacks, salades of gepofte rijst. De mix heeft een uitgesproken smaak door de combinatie van specerijen als komijn, koriander, zwarte peper, chili, gember en gedroogde mango (amchoor).
Die mango zorgt voor de typische frisse, lichtzure toets die je meteen proeft. Soms zit er ook hing (asafoetida) in, een poedervormig hars met een zwavelachtige geur die in India heel geliefd is. Het klinkt misschien heftig, maar het heeft iets van de smaak van ei en in een gerecht werkt het verrassend lekker.
@tayloredeats Chaat Masala Potatoes with Yogurt and Tamarind from Flavour by @Ottolenghi and Ixta Belfrage Flavour: 5/5 Instructions: 5/5 Difficulty: 2/5 I served this with chicken as suggested (although I think it would pair well with any beef or lamb too) and some roast cauliflower I lightly coated in the same spice mix as the potatoes. Only made difficult by some of the ingredients being hard to source. Gorgeously acidic from the tamarind, that’s soothed by the yogurt, and texturally amazing with the crisp red onion and occasional crunch of the seeds – I cannot fault this dish. #recipereview #homecooking #ottolenghi #potatorecipe #indianfood
Waar koop je het?
Je vindt chaat masala in Indiase of Aziatische supermarkten, meestal in zakjes of blikjes. Grote merken zoals MDH of Everest zijn het bekendst en staan gewoon in de schappen naast curry- en garam masala. Steeds vaker duikt het ook op in webshops en zelfs bij sommige supermarkten.
Als je zelf chaat masala maakt, zijn de verhoudingen belangrijk om de balans te vinden tussen fris, pittig en kruidig. Een handige basis is: 2 eetlepels geroosterde komijnzaadjes, 1 eetlepel korianderzaad, 1 theelepel zwarte peperkorrels, 1 theelepel chili(poeder), 1 theelepel gemberpoeder, 2 theelepels amchoorpoeder en 1 theelepel zout.
Je kunt er eventueel een snuf hing of zwarte zout (kala namak) aan toevoegen voor die typische Indiase smaak. Proef na het malen en pas aan naar je eigen voorkeur: meer amchoor voor extra fris, of juist wat meer komijn voor een warmere toon.
Hoe gebruik je chaat masala?
Het fijne is dat je chaat masala niet hoeft mee te koken. Je strooit het juist ná het koken of bakken over je eten, als finishing touch. Een snufje over vers fruit zoals mango of ananas maakt het spannend en fris tegelijk. Op een simpele komkommer- of tomatensalade geeft het meteen pit. Je kunt het ook over een gekookt eitje strooien, over popcorn, een gepofte aardappel of zelfs op frietjes geloof ons: op bijna alles is het lekker.
Culy’s Nancy las ooit dat kookboekenschrijfster Priya Krishna het op toast met amandelboter strooit en doet sindsdien niet anders (ook lekker op pindakaas!).
Proberen waard
Het is een mix die niet iedereen in huis heeft, maar als je van Indiaas eten houdt of graag experimenteert, mag chaat masala dus eigenlijk niet ontbreken in je keukenkastje. De specerijenmix is het soort smaakmaker dat je gerechten net dat beetje extra geeft, zonder dat je er moeite voor hoeft te doen. Eén snufje, en je eet alsof je op een markt in Delhi staat.
@hks.eats 2 tbs cumin 2 tbs coriander 3 dried red chilis 1 tbs amchur powder (raw mango powder) 2 tsp Kala namak (black salt) 1/3 tsp citric acid This chaat masala is the perfect mix of tangy, salty, and spicy. Also, you can find the spice grinder in my showcase! #homemade #pakistani_tik_tok #indianfood #quickrecipe #fyp #spicegrinder #chaatmasala #chaat #seasoning
♬ Dance tune / tropical house which suits summer(200112) – Reglvz
Onze populairste artikelen van deze week:
- De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
- Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
- Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
- Kip jambalaya (een Southern klassieker)
- Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F04%2Fchaat-masala-culy.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F03%2F7_indiase-gepofte-aardappels.jpg)