Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 24 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Panzerotti: gevulde en gefrituurde pasteitjes uit Italië

Panzerotti lijken van de buitenkant wel wat op een calzone. Het zijn een soort enorme pasteitjes of empanadas, die worden gevuld en vervolgens gefrituurd in hete olie.

Bijt in een panzerotti en warme, gesmolten mozzarella en tomaat komen je tegemoet. Of Nutella & ricotta, waar een winkeltje in New York ze mee vult…

Calzoni of panzerotti?

Het woord panzerotto (enkelvoud) stamt af van het Italiaanse woord pancia, dat buik betekent. Het is een verwijzing naar de vorm van de snack: het is een halve maan, met een buikje waar de vulling inzit. Vanwege die vorm worden ze vaak verward met calzoni (of, enkelvoud: de calzone). En dat is niet de enige overeenkomst: beide snacks worden met pizzadeeg gemaakt.

Het grote verschil zit ‘m in de bereidingswijze: waar calzoni worden gebakken in de oven, gaan panzerotti in de hete olie. Het deeg wordt daardoor knapperig en de vulling extra smeuïg.

panzerotti
Bron: Mr. Panzerotto

Made in Italy

We gaven de spoiler al weg: panzerotti komen uit Italië, uit het midden en zuiden om precies te zijn. Puglia is hun geboorteplaats. Zuid-Italiaanse migranten hebben de snack later meegenomen naar Amerika en Canada, waar je ‘m ook tegenkomt als street food.

Daarvan is ook de typisch Amerikaanse, commerciële snack ‘pizza pockets‘ van afgeleid, die je daar in elke supermarkt tegenkomt.

panzerotti

Nutella & ricotta

Mozarella en tomaat zijn de traditionele vulling voor de Italiaanse snack. Maar er is ook een variant met zacht gegaarde ui, zoute ansjovis en kappertjes. Verder kunnen de panzerotti-bakkers er alle kanten mee op: spinazie, ham, peperoni, kaas, paddenstoelen: noem maar op.

In New York zit zelfs een winkeltje dat zich helemaal specialiseert in panzerotti. Mr. Panzerotto maakt ze met een vulling van Nutella en ricotta, die erg populair is. Andere varianten op zijn menu zijn ondermeer gerookte zalm met avocado en roomkaas en panzerotto met garnalen, rucola en roomkaas.

Zelf proeven? In Nederland kun je ze eten bij Panzero in Rotterdam en bij de kiosk van Panzerotti in Amsterdam.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.