Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 27 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Er bestaat een burgermachine en die móét je gezien hebben

Creator is een bedrijf uit San Francisco dat culinaire robots maakt. Klinkt nu al awesome, of niet? Het wordt nog cooler: ze hebben nu een burgermachine gemaakt – een burgerrobot zo je wil – die op commando burgers maakt. En dat ziet er te gek uit.

Betere burgers

Het kostte de robotbouwers 8 jaar om deze burgermachine uit de grond te stampen. Waarom iemand in ‘s hemelsnaam 8 jaar van zijn leven wil wijden aan het ontwikkelen van een burgerrobot? Een combinatie van obsessie, experimenteerdrift en liefde, allemaal bedoeld om een compleet nieuw soort hamburger te ontwikkelen.

Loop je binnen in het restaurant van Creator, dan zie je dus ook geen chefs in de weer, maar een burgermachine. Eigenaar Alex Vardakostas werkte jarenlang als kok en bakte per dag wel 400 dezelfde hamburgers. Hij ontdekte dat je met beter gereedschap betere burgers kunt maken, maar dat het vaak aan de middelen ontbreekt om dat te kunnen doen. De burgermachine is dan ook het ultieme keukengereedschap, aldus Alex.

Burgermachine
Bron: Creator

De meest verse burger ever?

Creator claimt dan ook dat deze machine de meest verse burger ever maakt. En het is waar dat de burgers van kop tot staart vers worden bereid. Het vlees wordt ter plekke vermalen tot gehakt, naar jouw specifieke wensen ook nog (grof, fijn, you name it). Daarvoor gebruiken ze twee soorten vlees: halslap en brisket (bij ons bekend als klapstuk).

En dan zijn we er nog niet, qua versheid. Je kunt zelf kiezen welke specerijen er door het vlees heen gaan (je hebt keuze uit 12 mengsels). Kaas wordt direct over de burger geraspt, voordat het wordt gesmolten. En dan zijn er ook nog 15 sauzen om uit te kiezen.

Verse hamburger uit de burgermachine

Culinaire robots

Zo’n vers bereide burger is ook nog eens verdraaid goedkoop, naar burger-maatstaven: hij kost je 6 dollar. Het is dan ook de missie van Creator (en het idee achter de robot) om voedsel van hoge kwaliteit kunnen bieden tegen een lagere prijs. Onder andere door meer geld uit te geven aan de beste ingrediënten voor de burgers, zonder dat door te hoeven berekenen naar de klant.

Dat kunnen ze doen, doordat de robot allerlei culinaire technieken kan uitvoeren die normaliter alleen voorbehouden zijn aan luxe restaurants. En aan chefs natuurlijk. Maar bij Creator werken geen harteloze zielen die werknemers willen wegbezuinigen. In tegendeel: ze willen saaie, weinig uitdagende klusjes automatiseren, zodat werknemers meer ruimte krijgen voor creativiteit én meer tijd hebben voor menselijke interactie.

Goed idee? Ja. Goede smaak? Mmm, the proof is in the burger, denken wij. Eerst proeven, dan geloven dus. Wil je eten bij Creator, dan zul je je eerst op moeten geven voor een wachtlijst. Dat kan online.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.