Redactie
Redactie Diner 5 dec 2014
Leestijd: 1 minuut

Zo maak je zelf visbouillon

Vrijdag visdag! Een nieuwe Fishy Friday van Bart van Olphen, viskenner van het YouTube-kanaal Barts Fish Tales. Vandaag maakt hij een echt basisgerecht: visbouillon.

Vette vis zoals zalm, sardines of makreel zal de bouillon een sterke, vettige smaak geven. Gebruik daarom het liefst vis zoals bijvoorbeeld kabeljauw, heilbot, griet, tarbot of zeetong.

Maak de vissengraten en hoofden schoon, en zorg dat alle bloedrestanten van de vis verwijderd zijn. Hak de vis grof. Was en hak de groentes en fruit ze in de boter. Voeg de vis toe en laat een paar minuten pruttelen tot het zacht wordt.

Schenk de wijn erbij. Zet het vuur hoger en voeg water toe tot de vis bedekt is, ongeveer vijf liter. Voeg nu de laurierblaadjes en peperkorrels toe. Gebruik geen zout.

Laat de bouillon sudderen tegen de kook aan, maar laat het niet echt koken (ongeveer 90 graden Celsius) terwijl je de oppervlakte een aantal keer afschuimt (met een schuimspaan of grote lepel).

Als visbouillon te lang kookt kan de smaak bitter worden, omdat er een soort lijm uit de graten kan komen. Giet daarom de bouillon af na 20-25 minuten door een zeef in een kom. De bouillon is nu klaar om te gebruiken.

Je kunt de bouillon ook bewaren. Dek hiervoor de kom af nadat hij volledig is afgekoeld en bewaar maximaal drie dagen in de koelkast, of een aantal maanden in de vriezer. Gebruik de bouillon als basis voor smaakvolle soepen of sauzen.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.