Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Inspiratie 29 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Op weg naar Bocuse d’Or: De laatste week voor de grande finale

Binnen een tijd van vijf uur en 35 minuten de mooiste en meest bijzondere killer dishes op tafel zetten die een kritische jury omver blaast. Het is de taak van chef Lars Drost en zijn commis Mike Klaassen tijdens de Bocuse d’Or. De twee mannen doen mee aan de grootste kookwedstrijd ter wereld in Turijn (denk niveau wereldkampioenschappen van het koken) en staan voor een enorme uitdaging.

Lars aan het werken in de keuken voor de Bocuse D'or

Nog één week tot de finale

In een mini-serie van vier afleveringen geven we je een smakelijk kijkje in de culinaire keuken van de twee koks.  In de eerdere afleveringen waren ze druk bezig met de voorbereidingen. Ondertussen is het nog één week tot de finale. Bijzonder feitje: het trainen voor de finale van de kookwedstrijd doen Lars en Mike naast hun full-time baan bij het tweesterrenrestaurant Ciel Bleu. Petje af, jongens!

Dit vind je misschien ook leuk: Bocuse d’Or is de Olympische Spelen van het koken en Nederland doet mee

Gerecht tijdens de finale van Bocuse D'or

Finetunen en perfectioneren

Lars en Mike zijn in hun week voor de grande finale druk bezig om alles te perfectioneren en de puntjes op de spreekwoordelijke ‘I’ te zetten voordat ze in het vliegtuig richting Turijn stappen. “Voor je gevoel ben je er nooit klaar voor, want er is altijd wel iets dat beter kan.”

Samen met hun coach Jan Smink zorgen ze ervoor dat alles tijdens de finale in Turijn soepel, netjes én binnen de tijd verloopt. Want waar jij rustig alle tijd van de wereld kunt nemen voordat je iets op tafel zet, hebben de twee koks ook nog eens te maken met een tijdsdruk. “Het wordt kiele-kiele krap…”

bocuse-cor-gerecht

Maar er is meer dan eten…

En wie dacht dat het alleen om de gerechten ging, heeft het mis. Ook van externe aspecten, zoals de schaal waarin de gerechten worden geserveerd, wordt verwacht dat ze tot in de puntjes zijn verzorgd. Zo moet de schaal mooi en opvallend zijn, maar niet de aandacht van het eten wegnemen. De serveerschaal wordt daarom handgemaakt door een zilversmid en bestaat uit meer dan 100 (!) verschillende onderdelen. In zowel de gerechten – die met bloemen worden gemaakt – en de schaal – die de vorm heeft van een tulp -, is de Nederlandse heritage verwerkt. Je komt uit Nederland of je komt het niet!

 

Wat de rest doet, ga ik daar zien. Ik wil gewoon mijn ding kunnen neerzetten en kijken wat de jury daarvan vindt.

 

Bekijk het culinaire avontuur

Loopt alles vlekkeloos volgens dat strakke tijdschema? Bekijk de aflevering hierboven of neem een kijkje op de website van Makro om meer te weten te komen over Bocuse d’Or. Oh, en de afleveringen duren niet langer dan vijf minuten. Perfect voor een culinaire koffiebreak tijdens het werken of studeren.

In samenwerking met Makro

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.