5 vragen aan… Bloeme Burema: “Bonen stoffig en ouderwets? Welnee!”
In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… Bloeme Burema,de maker van het boek ‘Briljante Bonen’, één van Culy’s favoriete boeken van het jaar!
Bloeme Burema is werkzaam als kok en stond in de keukens van Euro Pizza en Buffet van Odette in Amsterdam. Ze is ook medeoprichter van pop-uprestaurant Café Soigné. Én – misschien wel het belangrijkste – ze is een ware bonenfluisteraar.
Kookboekauteur stond tot voor kort nog niet op haar CV, maar de liefde voor bonen kroop waar het niet gaan kon. Als voorvechter voor de boon in welke vorm dan ook benaderde Bloeme zelf een uitgever om een boek te maken als ode aan de boon. Haar enthousiasme sloeg over en al snel was haar debuut daar. In ‘Briljante Bonen‘ laat Bloeme je zien dat bonen verre van saai zijn en onzinnig lang in het suffe hoekje hebben gezeten. Bonen zijn juist ontzettend veelzijdig, makkelijk om mee te koken en vreselijk lekker.
5 vragen aan Bloeme Burema
1. Je mag de rest van je leven nog maar één boon eten: welke kies je?
Bloeme: “Als ik een fabriek zo ver zou kunnen krijgen om citroenbonen in te blikken zou ik zonder twijfel de citroenboon kiezen. Het zijn mijn favoriete bonen, ze staan ook op de cover van mijn boek. Citroenbonen zijn licht geel van kleur, bijna rond en blijven mooi stevig van buiten maar boterzacht van binnen als je ze kookt. Helaas zijn ze wel alleen gedroogd verkrijgbaar en omdat ik ook dol ben op bonen uit blik zou ik tóch een andere boon kiezen: de cannelliniboon. Die zijn namelijk multi-inzetbaar, (bijna) overal gedoogd én in pot of blik verkrijgbaar en super lekker.”
2. Hoe ziet jouw ideale menu eruit op een vrije dag? (ontbijt, diner, snacks etc.)
“Op een vrije dag begin ik mijn dag het liefst thuis met een simpel ontbijt: een geroosterde boterham met mayonaise, dun gesneden plakken tomaat en zout en peper met een kopje koffie ernaast. Ik woon vlakbij de Noordermarkt in Amsterdam, als er markt is staat er een kraam waar je hele lekkere gözleme kan halen. Je krijgt er olijven en verschillende dips bij als je dat wil; een perfecte lunch als je het mij vraagt.
Tegen het einde van de middag verplaatst ik me graag naar een van mijn favoriete restaurants: Café Restaurant Metro. Daar bestel ik een Americano en een rondje van het snack menu. De garnalen kroketjes met gort en citroenmayo en de verschillende groenten-snacks zijn er heerlijk. Daarna zou ik doorfietsen naar Europizza om een pizza te eten met een lekker glas wijn erbij. Ik heb daar met heel veel plezier gewerkt en kom er nog altijd graag!”
3. Wat is het grootste misverstand dat mensen over bonen hebben?
“Mensen zijn moeilijk enthousiast te krijgen over bonen, ze hebben er vaak een stoffig en ouderwets idee bij. Wat mij betreft is dat het grootste misverstand! Je kan er juist zo veel verschillende kanten mee op, en als je een beetje je best doet is er helemaal niets stoffigs aan!
Bonen zijn een geweldig begin van een super-snelle doordeweekse maaltijd maar ook voor een feestelijk diner. Combineer ze met kleurrijke groenten en kruiden, een knapperige topping en een frisse dressing of saus en er is helemaal niets stoffigs meer aan.”
4. Van welke foodtrend word je knettergek?
“Ik vind het zo stom dat mensen en masse in de rij staan voor bijvoorbeeld patat, een stroopwafel of een ijsje bij een ‘fancy’ winkel. Er zijn zo veel plekken waar je lekkere friet, koekjes of ijs kan halen, ik begrijp er niets van dat mensen zich zo laten leiden door wat ze zien op social media.
Het is toch veel leuker om naar een oer-oude snackbar te gaan waar je nog een leuk praatje maakt met de patatbakker en niet tussen de tik-tokkende mensen in de rij hoeft te staan? Bij mij in de buurt is er een pand waar je een jaar geleden alleen crompouzen kon kopen, daarna werd het een softijs-winkel en nu wordt het wéér verbouwd. Dikke kans dat je er binnenkort opnieuw een snack kan kopen die we over een tijdje weer vergeten zijn…”
4. Je organiseert verschillende pop-ups: op welke plek hoop je ooit nog te koken?
“Samen met mijn vriendin Gina Verheij vorm ik het reizende restaurant Café Soigné. We komen net terug van Vlieland waar we het Openingsdiner van Into The Great Wide Open gekookt hebben.
Vlieland is zo ontzettend mooi en er zijn zo veel heerlijke producten te vinden op het eiland en in Friesland en Groningen dat we nu fantaseren over een TVTAS-tour. Op ieder eiland een diner met lokale producten met de ene keer lange tafels op het strand, de andere keer op het wad, in de duinen of in de dorpsstraat.”
Meer interviews:
- 5 vragen aan Jermain de Rozario : ‘Mijn guilty pleasure is een bamiblok van het tankstation’
- 5 vragen aan Paulami Joshi : ‘De Indiase keuken is veel meer dan pit en kruiden’
- 5 vragen aan Rein Op ‘t Root: ‘Ik struggle al vier jaar met een Chinese pizza’