Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 3 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

De bitter espresso tonic: zomercocktail meets ijskoffie

De zomer is hét seizoen om warme drankjes te veranderen in koude. IJskoffie is daar het schoolvoorbeeld van. Maar zo’n dikke ijskoffie met veel room is niet altijd hetgeen waar we naar verlangen. Soms willen we iets ijskouds, bitters en wat doorkan als koffiecocktail: de bitter espresso tonic is de uitkomst.

Fijne bijkomstigheid: je ziet ‘m ineens overal!

Bitters zijn hot

De laatste maanden werd het steeds duidelijker: bitters zijn hot! Op TikTok verandert alles in een Negroni, hippe eetbarretjes serveren een bittertje bij een oester (want “dat past helemaal in het concept”) en ook aan de bar zie je dat de mierzoete cocktails steeds vaker worden ingeruild voor iets bitters.

Het staat volwassen en laat blijken dat je over een grote dosis ‘je ne sais quoi’ beschikt. En hoewel we ietwat cynisch klinken, zijn we op de Culy-redactie ook dol op onze bitters. Een Amaro in de hangmat zoals Culy’s Nancy zelfs in haar out of office-berichtje heeft staan en Culy’s Martine die dagelijks sleutelt aan de perfecte alcoholvrije Negroni.

We waren dan ook dolgelukkig toen bleek dat het hippe zomerdrankje deze zomer én een shot espresso én iets bitters bevat.

Bitter espresso tonic: zo maak je ‘m

Hoe je dat onweerstaanbare drankje dan maakt? Super makkelijk in ieder geval! Werk met een jigger en je hebt je glaasje genot zo klaar.

Vul je glas met ijs. Schenk een deel espresso, een deel Amaro, Martini of Aperol en een deel grapefruitsap in een glas. Roer dit even door. Voeg er hierna 2 of 3 delen (naar smaak) tonic aan toe en roer dit opnieuw door. Garneer met een schijfje grapefruit of sinaasappel en je bitter espresso tonic is gemaakt.

Dit zijn de 3 beste zomercocktails van de beste bartenders in Nederland

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.